1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen eduskunta

Eduskunnan entiset puhemiehet huolissaan politiikan kielenkäytöstä: Some-törky tunkeutuu suureen saliin – "Paljon kärjistämistä ja huomion hakua"

Yle kysyi puhemies Matti Vanhaselta ja hänen kolmelta edeltäjältään, miten eduskunnan arvovalta säilytetään syksyn poliittisissa yhteenotoissa.

Maria Lohela eduskunnassa vuonna 2017. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Eduskunta palaa keskiviikkona kesätauoltaan tilanteessa, jossa neljän kansanedustajan julkiset sanomiset ovat olleet yhtä aikaa poliisitutkinnan kohteena.

Epäilty rikosnimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Kolme tutkintaa liittyy kansanedustajien Päivi Räsänen (kd.), Hussein al-Taee (sd.) ja Sebastian Tynkkynen (ps.) kirjoituksiin sosiaalisessa mediassa, yksi kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) eduskunnan täysistunnossa antamaan lausuntoon.

Uuden eduskunnan ensimetrejä keväällä väritti myös riita täysistuntosalin istumajärjestyksestä, joka sekään ei monien mielestä ollut kunniaksi hallituskauden alulle tai eduskunnalle.

Yle haastatteli kolme tällä vuosikymmenellä pisimpään eduskunnan työtä johtanutta poliitikkoa ja kysyi, miten poliittinen keskustelukulttuuri heidän mielestään Suomessa voi ja mitä asialle pitäisi tehdä.

Eero Heinäluoma toimi eduskunnan puhemiehenä 2011–2015. Kuva: Harri Fagerholm / Yle

SDP:n Eero Heinäluoma toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2011–2015, perussuomalaisia ja sinisiä edustanut Maria Lohela vuosina 2015–2018 ja kokoomuksen Paula Risikko vuosina 2018–2019.

Kysymykset esitettiin myös nykyiselle puhemiehelle, keskustan Matti Vanhaselle, jonka tahtipuikon mukaan syksyn poliittisiin yhteenottoihin eduskunnan suuressa salissa käydään.

"Arvovallasta syytä olla huolissaan"

Entiset puhemiehet tunnistavat ongelman. Kansanedustajien ulostulojen päätyminen poliisin pöydälle kertoo alati kärjistyvästä keskustelukulttuurista erityisesti sosiaalisessa mediassa, mutta puhetapa läikkyy myös eduskuntaan.

– Siellä on hirvittävän paljon tahallista väärinymmärrystä, todella paljon kärjistämistä ja hirveästi huomion hakemista. Ja toisaalta taas sitä jatkuvaa some-raportointia, sanoo Maria Lohela.

Maria Lohela toimi eduskunnan puhemiehenä 2015–2018. Kuva: Harri Fagerholm / Yle

Lohela toteaa, että politiikan maailma on raaka ja edustajat kilpailevat värikkäällä kielenkäytöllään "paikasta auringossa".

– Mutta mitä enemmän ollaan sivuraiteilla niihin varsinaisiin asioihin perehtymisestä, sen huonompi lopputulos.

Eero Heinäluoma pitää eduskunnan kannalta erityisen ongelmallisena sitä, että perussuomalaisten Juha Mäenpään istuntosalissa esittämät lausumat päätyivät poliisin pöydälle ilman, että eduskunta itse ehti asiaan puuttua.

– Eduskunnan pitäisi itse omassa keskuudessaan huolehtia siitä, että kielenkäyttö on asiallista ja perustuslain mukaista ja siinähän on puhemiehellä isot työkalut käytettävissään.

Paula Risikko toimi eduskunnan puhemiehenä vuosina 2018-2019. Kuva: Nella Nuora / Yle

Heinäluoma sanoo, että eduskunnan arvostuksesta ja arvovallasta on syytä olla jatkuvasti huolissaan.

– Leväperäisellä suhtautumisella tai olankohautuksilla kutsutaan uusia ongelmia.

Paula Risikko katsoo, että vaikka enemmistö puheenvuoroista edelleen on maltillisia, kielenkäyttö eduskunnassa on koventunut ja tullut populistisemmaksi. Edustajat hakevat jyrkillä lausunnoilla julkisuutta.

– Joka on napakammin osannut sanoa ja vähän tölväistä, niin se on sitten päässyt lehteen ja se ruokkii sitten seuraava vaihetta, Risikko sanoo.

Puhemies Vanhanen: Aina ei ehdi sillä sekunnilla reagoida

Puhemies on paljon vartijana, kun tunnelma eduskunnan isossa salissa kiihtyy.

Tilanteet tulevat vastaan nopeasti ja paimennettavana on sekä terävään poliittiseen väittelyyn rutinoituneita poliitikkoja, että 83 upouutta kansanedustajaa.

– Kyllä se suuri haaste on. Aina eivät puhemiehet ehdi sillä sekunnilla reagoida, vaan sitten kaivetaan paperiversio puheesta ja arvioidaan, että menikö tämä kohdalleen.

Nykyinen eduskunnan puhemies Matti Vanhanen. Kuva: Mikko Koski / Yle

Vanhasen muistuttaa, että kansanedustajia velvoittaa säädös, jonka mukaan esiintymisen tulee olla vakaata ja arvokasta, eikä muita saa loukata.

– Voi olla vähän idealistista, mutta kyllähän eduskunnan salin keskustelun jollain tavalla pitäisi näyttää myös mallia muuhun kansalaiskeskusteluun.

Vanhanenkin toteaa, että some-kulttuurista tuttu huomion, peukutusten ja tykkäysten kalastelu sekä vastakkainasettelujen kärjistyminen näkyvät myös nykypoliitikkojen käytöksessä. Toisaalta kovatkin puheenvuorot ovat kuuluneet aina politiikkaan.

Tuoreet poliisitutkinnat ja kohut kertovat Vanhasen mielestä myös siitä, että poliitikkojen tekemisiä valvotaan ja arvostellaan poikkeuksellisen innokkaasti.

– Kansalaisten keskuudessa on paljon perusteltua kritiikkiä tätä laitosta kohtaan ja näin sen pitää ollakin. Eduskunnan pitää omalla käyttäytymisellään pyrkiä huolehtimaan siitä, että meillä ei tapahdu ylilyöntejä, jotka johtaisivat aiheettomalla tavalla arvovallan heikentymiseen, puhemies sanoo.

Vetoomus uusille edustajille: Keskittykää maratoniin pikavoittojen sijaan

Nykyinen ja entiset puhemiehet tietävät hyvin, että poliittisen keskustelun tapa ja sävy ovat viime kädessä asioita, joita ei pelkillä säännöillä tai sanktioilla voi hallita.

Miten politiikan konkarit neuvoisivat useita kymmeniä eduskuntaan ensimmäistä kertaa nousseita poliitikkoja?

– Aitous on aina kansanedustajalle valtti. Ja kohtelias, toista ihmistä kunnioittava käytös ja puhetapa, faktoihin perustuen, vinkkaa Paula Risikko.

– Kyllä ne todelliset tulokset tulevat oman työn tekemisen ja eduskuntatyön kautta. Pitkän tähtäimen tuloksia ei voi saavuttaa some-julkisuudella tai kärjekkäillä sanonnoilla, joilla haetaan hetken julkisuushyötyä. Kannattaa keskittyä maratonjuoksuun, toteaa Eero Heinäluoma.

Uusien kansanedustajien suuri määrä herättää myös toiveikkuutta ainakin Matti Vanhasessa ja Maria Lohelassa. Politiikan ulkopuolelta tulevat untuvikot voivat jopa opettaa politiikan kiistoissa marinoituneita vanhempia kollegoitaan.

– Monet uusista edustajista ovat tottuneet tavalliseen työelämäkeskusteluun, jossa ei samanlaista väriä aina ole. Toivottavasti he tuovat tätä kulttuuria myös tänne, Vanhanen toivoo.

– Monet tulevat aivan erilaisesta ympäristöstä, eikä heillä ole välttämättä pitkää poliittista historiaa. Uskon, että heillä on tuoreessa muistissa se, miten eri tavallakin voidaan toimia, sanoo Maria Lohela.

Lisää aiheesta:

Puhemies Vanhanen: Harvinainen tilanne, että poliisi tutkii eduskunnassa puhuttua

Puhemies Risikko moitti kansanedustajia kovasta keskustelukulttuurista: “Kollega saatettu nähdä enemmän saaliina kuin ihmisenä”– Yle seurasi