1. yle.fi
  2. Uutiset

Merivoimien uusien sotalaivojen tilaus Rauman telakalta on varmistunut – laivatilauksessa valtion riski tavanomaista asekauppaa suurempi

Puolustusministeri Antti Kaikkonen myöntää Ylelle: Kauppaan liittyvät asiat ovat edenneet.

Merivoimien alukset
Puolustusministeriön havainnekuvassa Laivue 2020 -hankkeen alukset lähestyvät Kustaanmiekkaa.
Puolustusministeriön havainnekuvassa Laivue 2020 -hankkeen sotalaivat lähestyvät Kustaanmiekkaa Helsingin edustalla.Puolustusministeriö

Puolustusvoimat, puolustusministeriö ja Rauma Marine Constructions (RMC) ovat viimein päässeet yhteisymmärrykseen Merivoimien neljän uuden sotalaivan kaupasta.

Neljän uuden korvetin tilaus Rauman telakalta vaatii vielä kauppasopimuksen teknistä valmistelua, mutta kauppa on käytännössä varmistunut.

Kaksi eri lähdettä on vahvistanut Ylelle, että kauppa on nyt käytännössä selvä. Kolmas lähde ilmaisee, että kauppa ei ole sataprosenttisen varma, mutta asiallisesti kyllä.

Lopullinen varmistus tilaukseen yritetään saada valmiiksi jo syyskuun aikana. Kauppa vaatii Suomen hallituksen hyväksynnän.

Neljän uuden sotalaivan, Laivue 2020 -tilaus on viivästynyt, koska Puolustusvoimat ja puolustusministeriö ovat halunneet saada varmuuden, että Rauman telakka kykenee taloudellisesti selviytymään neljän laivan rakennusurakasta.

Lisäksi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ennenaikainen ero viivästytti päätöksentekoa. Oikeuskanslerin mukaan toimitusministeristö ei voinut tehdä päätöstä noin 1,2 miljardin euron laiva- ja taistelujärjestelmäkaupoista.

Uudet laivat on määrä rakentaa vuosina 2021–2025. Neljän aluksen laivue pitäisi olla Merivoimien käytössä vuonna 2028.

Valtio varautuu laivojen etupainotteiseen maksamiseen

Kauppaan liittyy erityisiä maksamiseen ja rahoitukseen liittyviä järjestelyjä, jotka poikkeavat tavanomaisista asekaupoista. Järjestelyillä valtio haluaa varmistaa, että telakka pystyy toimittamaan tilatut alukset.

Laivatilauksessa valtio aikoo ottaa itse kannettavakseen tavanomaista suuremman riskin asekauppojen normaaliin käytäntöön verrattuna.

Valtio varautuu maksamaan telakalle etupainotteisesti suuremman osan kuin yleensä vastaavissa tilauksissa. Lisäksi kaupan vakuusjärjestelyissä valtion riski on tavanomaista suurempi.

Ylen saaman tiedon mukaan hallitus on päätymässä poikkeaviin sopimusratkaisuihin, jotta sopimukseen päästäisiin ja laivat voitaisiin tilata Suomesta.

Kauppajärjestelyjen taloudellisten yksityiskohtien hiomiseen on käytetty myös valtionhallinnon ulkopuolista apua.

Mikäli telakkaa oltaisiin myymässä sotalaivojen rakennusaikana ulkomaiseen omistukseen, voisi valtio lain mukaan kansallisen turvallisuuden nojalla tulla halutessaan väliin kaupassa.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen: Asiat ovat edenneet

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan sopimusasiat ovat edenneet.

– Hanke on tärkeä Puolustusvoimien ja kotimaisten työpaikkojen kannalta. Asia voidaan virallisesti vahvistaa vasta kun viimeisetkin yksityiskohdat ovat selvillä, Kaikkonen sanoo Ylelle.

laivan monitoreja tutkitaan
Valtio ostaa uusien sotalaivojen tutkia, sensoreita ja aseita yhdistävän taistelujärjestelmän ruotsalaiselta asevalmistaja Saabilta noin 400 miljoonan eurolla. Vastaava järjestelmä on käytössä Ruotsin Visby-luokan korveteilla.Mike Toivonen / Yle

Saab toimittaa laivojen taistelujärjestelmän, työpaikkoja Suomeen

Tilauksen varmistuminen Rauman telakan kanssa merkitsee sitä, että kauppa laivojen taistelujärjestelmästä toteutuu ruotsalaisen Saabin kanssa.

Kaupan solmiminen Saabin kanssa varmistaa, että Saab palkkaa lisää työntekijöitä Suomeen, joko Tampereen teknologiakeskukseensa tai muualle. Saabilla on Turussa taistelujärjestelmäkaupan vuoksi projektitoimisto.

Saab on aiemmin ilmoittanut, että se tavoittelee Tampereen teknologiakeskuksensa kasvattamista nykyisestä reilusta kahdestakymmenestä työntekijästä sataan henkeen.

Osa kasvusta tulee uusien sotalaivojen taistelujärjestelmän toimittamisesta, osa muusta elektronisen sodankäynnin järjestelmien kehittämisestä.

Taistelujärjestelmällä hallitaan laivan tutkaa, sensoreita ja aseita. Taistelujärjestelmä tekee laivasta sotalaivan.

Karkeasti jaotellen puolet neljän sotalaivan 1,2 miljardin euron hinnasta muodostuu varsinaisten laivojen rakentamisesta. Taistelujärjestelmän hinta laivoihin asennettuna on noin 400 miljoonaa euroa.

Allekirjoituksia vaille valmis sopimus taistelujärjestelmästä Saabin kanssa pitää sisällään myös osaamisen siirron Suomeen. Taistelujärjestelmää on kyettävä huoltamaan ja ylläpitämään kriisiaikoina suomalaisvoimin.

Huoltovarmuussyistä teollisen yhteistyön laajeneminen ja uudet työpaikat Suomessa olisivat toteutuneet muidenkin valmistajien kanssa tehdyissä kaupoissa, koska asia oli tarjouspyynnöissä edellytyksenä.

Katso lisää:

Saab lupaa: Kymmeniä työpaikkoja Suomeen, jos kauppa uusien sotalaivojen taistelujärjestelmästä toteutuu

Merivoimien suuri sotalaivahanke viivästyy hallituksen eron takia

Yle Ruotsin merisotaharjoituksessa: "Tulevaisuudesta emme toki tiedä, mutta varustaudumme puolustamaan itseämme"

Ruotsin merivoimien ampumaharjoitus Itämerellä (video)

Lue seuraavaksi