Hyppää sisältöön

Kulutusjuhla paisuu, mutta niin myös käytetyn tavaran kauppa – moni jakaa löytöjään somessa: "Maailmaan ei tarvita enää yhtäkään vaatetta"

Mira Timonen haluaa näyttää myös muille, miten kierrätetty voi olla myös trendikästä.

Mira Timonen käy kirpputoreilla säännöllisesti. Vanha peilikin on toisen roska, mutta Timosen aarre. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Mira Timoselle second hand on harrastus. Kirpputoreilla hän näkee heti, mistä kannattaa maksaa, ja mikä kestää vielä seuraavat parikymmentä vuotta. Saman harrastuksen jakaa tänä päivänä moni muukin: käytettyjen vaatteiden kauppa kasvaa kiihtyvällä vauhdilla.

Puoli vuotta sitten Timonen perusti ystävänsä kanssa Instagramiin SecondhandstyleFinland-tilin, jossa he ryhtyivät jakamaan kirppislöytöjään seuraajiensa kanssa. Tilin ympärille on pikku hiljaa kerääntynyt kierrätyksestä kiinnostunut yhteisö.

– Olen kierrellyt kirppiksiä ja nähnyt, kuinka hirveät määrät siellä on vaatetta. Maailmaan ei tarvita enää yhtäkään vaatetta. Me pärjätään kyllä jo näillä, Timonen sanoo.

Mira Timosen kotona lähes kaikki on kierrätettyä. Parikymmentä vuotta vanha jakku on kesän löytö. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Tällä viikolla on jälleen vietetty Black Friday -viikkoa, joka on lähtöisin Yhdysvalloista. Viime vuosina myös suomalaiset yritykset ovat tarjonneet alennuksia koko perjantaita edeltävän viikon. Maksupalveluita tarjoavan PayTrailin mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuosi sitten kulutusjuhlapäivä löi Suomessa kaikkien aikojen myyntiennätykset.

Viime maanantaita Suomessa vietettiin ensimmäistä kertaa White Monday -päivää, joka on vastaisku kuluttamiselle.

Käytettyä saa nyt melkein mistä vaan

Vertaiskaupan, siis kuluttajalta kuluttajalle tapahtuvan kaupankäynnin, arvoa on tutkittu vielä kovin vähän. Tampereen yliopiston markkinoinnin professorin Hannu Saarijärven mukaan kasvu on maltillista, mutta vertaiskauppaa käy yhä useampi kuluttaja.

Saarijärven mukaan vaikuttaa siltä, että kuluttajalle ei ole enää niin suurta merkitystä, onko tuote uusi vai käytetty. Muutos on merkittävä, sillä kaupankäynti on pitkään perustunut vain uuden tavaran myyntiin, sanoo Saarijärvi.

– Aiemmin käytetyn ostamisessa saattoi olla negatiivista kaikua. Tänä päivänä siihen liitetään valistuneisuutta ja positiivisia merkityksiä, Saarijärvi sanoo.

Samalla käytetyn tavaran myymiseen syntyy koko ajan uusia palveluita. Sen lisäksi, että Facebookissa tavara vaihtaa omistajaa vaivattomasti, myös moni yritys on erikoistunut käytetyn tavaran myymiseen. Samalla jotkin yritykset ovat ryhtyneet myymään käytettyjä tuotteita uuden rinnalla: näin tekee esimerkiksi Iittala.

Myös Mira Timosen kodinsisustus on hankittu kierrätettynä. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Nuoret etsivät käytettyä ennen uuden ostamista

Suomen suurimmassa vertaisverkkokaupassa, Tori.fi:ssä, käytettyjen vaatteiden kauppa on kasvanut tasaisesti noin kymmenen prosenttia vuosittain. Second hand kasvaa jatkuvasti, sanoo Torin markkinapaikkajohtaja Timo Huhtamäki.

Taustalla lienee yhteiskunnallinen keskustelu kestävyydestä, pikamuodista ja ilmastonmuutoksesta. Suurin muutos on hänen mukaansa siinä, ettei vertaiskauppa ole enää vain pienen piirin juttu.

– Yhteiskunnallisella keskustelulla on valtava rooli vertaiskaupan kasvussa, Huhtamäki sanoo.

Nuoremmat ikäryhmät ovat tottuneempia ajatukseen käytetyistä vaatteista: Torin teettämän tutkimuksen mukaan moni milleniaali aloittaa ostopolun vertaiskaupasta. Toisin sanottuna alle 30-vuotiaat aloittavat halutun tavaran etsimisen yhä useammin käytetyn tavaran kaupasta.

– Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, että on vaihtoehtoja; ostaa tuote käytettynä tai uutena. Kun kaupoissa on sesonkeja, meidän mobiilikäyttö lisääntyy. Kun ollaan kaupoissa tuotteiden äärellä, niitä katsotaan myös käytettynä. Kartoitetaan mahdollisuuksia, Huhtamäki kertoo.

Asenteet muuttuvat kuitenkin hitaasti; esimerkiksi vaatelainaamot eivät ole vielä lyöneet läpi suomalaisten vaatekaappeihin, vaikka esimerkiksi ruotsalainen muotijätti H&M kertoo alkavansa vuokraamaan (siirryt toiseen palveluun) (HS) vaatteita asiakkailleen Tukholmassa.

– Vaatteita voi kierrättää, lainata, vuokrata ja korjata. Oikea hoitaminen ja huoltaminen sekä kunnon materiaalit ovat kaiken a ja o. Ostan vain vaatteita, jotka kestävät aikaa, sanoo kierrätystiliä pitävä Mira Timonen.

Mira Timonen ostaa suurimman osan vaatteistaan kierrätettynä. Pienellä huollolla esimerkiksi nukkaiset villapaidat saavat lisää käyttöikää. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Koska uusikin on halpaa, hinta ei enää ratkaise

Markkinoinnin professori Hannu Saarijärvi ei usko, että second handin suosio olisi hiipumassa. Päin vastoin; hänen mukaansa käytetyn tavaran kaupasta tulee luontainen ja yhä suurempi osa kaupankäyntiä.

– Tähän liittyy vastuullisen kuluttamisen megatrendi. Uudetkin vaatteet ovat halpoja. Hinta on tärkeä, mutta ei ainoa syy ostaa käytettyä. Moni haluaa osallistua myös itse ilmiöön.

Mira Timonen haluaa Seconhhandstylefinland-tilillä tuoda esille, miten kirppareilta voi löytää ajattomia ja tyylikkäitä vaatteita – ja joulun alla myös joululahjoja.

– Kirppiksillä on ollut sellainen maine, että sieltä ei voi löytää tyylikästä tai trendikästä. Näitä mielikuvia haluan osoittaa vääriksi. Kirppareilta voi oikeasti löytää helmiä.