Lapin itäisillä raja-asemilla oli kesällä viime vuotista vilkkaampaa

Raja-Joosepin ylityspaikalla oli kesällä viime vuotista vilkkaampaa. Turisti- ja ostosmatkailussa oli hienoista kasvua.

Lapin maakunta
Sallan raja-asema.
Uula Kuvaja

Kesäkauden rajanylitysliikenne Lapin rajavartioston valvomalla itärajalla on kasvanut viime vuodesta. Raja-Joosepissa liikenne oli vilkasta, mutta Sallan raja-asemalla rauhallisempaa.

Touko- elokuun välisenä aikana Sallassa ja Raja-Joosepissa rajan ylitti 69 717 henkilöä, se on vajaat seitsemän prosenttia viime vuotista enemmän. Venäläisten turisti- ja ostosmatkojen lisääntymiseen arvellaan vaikuttaneen ruplan kurssin vakiintuminen ja uudet tullimääräykset.

Lapin rajavartiostosta kerrotaan, että sen valvomilla lentokentillä oli kesällä hiljaista. Ulkomailta saapuvia, rajan ylittäviä lentomatkustajia ei kirjattu Kittilässä ja Enontekiöllä lainkaan, Ivalossa ns. ulkorajan ylitti ainoastaan muutama matkustaja. Rovaniemen lentoaseman liikennemäärä kasvoi edelliskesään peräti 366%, mutta huimaa nousua selittää toukokuussa järjestetty iso sotaharjoitus.

Lapin rajavartiosto joutui käännyttämään rajatarkastuksissa takaisin lähtömaahan 11 ihmistä. Yleisin maahan pääsyn estämissyy oli viisumin puuttuminen.