1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskunta

Puhemies Vanhanen: Harvinainen tilanne, että poliisi tutkii eduskuntasalissa puhuttua

Vanhasen mukaan eduskunta voisi joutua harvinaiseen tuomarin rooliin eli tekemään mahdollisesti päätöksen, nostetaanko syyte kansanedustajaa vastaan vai ei.

Matti Vanhanen
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen pitää syyskauden avajaisinfon tiistaina eduskunnassa.

Eduskunnan syksyä hämärtää se, että kansanedustajia on epäiltynä rikoksista. Poliisi tutkii parhaillaan, onko neljä kansanedustajaa syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) sanoi syyskauden avajaisinfossaan tiistaina harvinaiseksi tilannetta, että eduskunnassa puhuttu on poliisin esitutkinnassa. Kyse on kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) puheenvuorosta täysistunnossa kesäkuussa.

Vanhasen mukaan eduskunta voisi joutua asetelmaan, jossa se joutuu punnitsemaan syyttäjän esitystä ja kansanedustajan immuniteettia ja tekemään mahdollisesti päätöksen, nostetaanko syyte vai ei.

– Eduskunta ja yksittäiset edustajat joutuvat äärimmäisen harvoin tuomarin rooliin, Vanhanen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen valtiopäivillä lausuttujen mielipiteiden takia, ellei eduskunta ole suostunut siihen viiden kuudesosan enemmistöllä.

Vanhanen korosti, että poliitikkojen ei pidä sotkeutua viranomaisten asioihin.

– Nyt on tärkeää, että edustajat ja ryhmät pitävät maltin. Ensin viranomaisten pitää tutkia asia, ja ennen tutkimuksia ja päätöskäsittelyä ei pitäisi ilmoittaa omaa kantaa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho sanoi puolueen eduskuntaryhmän kokouksessa Joensuussa torstaina, että perussuomalaiset eivät hyväksy kansanedustajansa syytesuojan purkamista. Halla-ahon mukaan perussuomalaiset pystyvät estämään purkamisen, koska perussuomalaisilla on eduskunnassa 39 edustajaa.

Vanhanen korosti, että kansanedustajan pitää pystyä ilmaisemaan mielipiteensä vakaasti ja ketään loukkaamatta, ilman leimaamista.

Hallitukselta tulossa satakunta esitystä

Vanhanen kertoi, että hallitukselta on tulossa alustavan tiedon mukaan eduskuntaan syksyllä sata esitystä, mikä on vähemmän kuin vaalikauden ensimmäisenä syksynä tavallisesti.

Eduskuntatyö pääsee vauhtiin huomenna keskiviikkona, kun kansanedustajat kokoontuvat syksyn ensimmäiseen täysistuntoon.

Tänä syksynä lienee odotettavissa kiivasta keskustelua ainakin uuden hallituksen ensimmäisestä talousarviosta.

Keväällä valitun uuden eduskunnan syksyä voivat hallita talouspolitiikan linjaerojen lisäksi esimerkiksi hoitajamitoitus ja brexit.

Lue myös:

Eduskunnan entiset puhemiehet huolissaan politiikan kielenkäytöstä: Some-törky tunkeutuu suureen saliin – "Paljon kärjistämistä ja huomion hakua"