Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Brother Christmas keräsi rahaa hyväntekeväisyyteen 200 000 euroa ilman lupaa – kansanedustaja kiisti oikeudessa syytteen rahankeräysrikoksista

Brother Christmas -järjestön nokkamies Ari Koponen (ps.) pitää oikeudenkäyntiä turhauttavana ja mediakohua raskaana.

Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen vastasi rahankeräysrikossyytteisiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Järvenpään istuntopaikassa 3. syyskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Syyttäjän mukaan Brother Christmas -hyväntekeväisyysjärjestö keräsi vuonna 2017 ilman rahankeräyslupaa 180 000 euroa.

Lisäksi Brother Christmasina tunnettu ja keväällä perussuomalaisten kansanedustajaksi valittu Ari Koponen keräsi syyttäjän mukaan vuonna 2016 omalla toiminimellään liki 24 000 euroa ilman rahankeräyslupaa.

Järjestöön liittyviä rahankeräysrikossyytteitä käsiteltiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa tiistaina.

Koponen ja kaksi muuta järjestön hallituksen jäsentä kiistivät syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä vaati Koposelle noin 90 päiväsakon rangaistusta, ja kahdelle mulle hallituksen jäsenelle vähintään 60 päiväsakkoa kummallekin.

Syyttäjä: Rahanantajat saivat mitättömän arvoisia pinssejä

Syyttäjän mukaan molemmissa tapauksissa toiminta pyritettiin esittämään vastikkeellisena, eli rahanantajat saivat rahoillaan esimerkiksi pinssin, rintanapin tai rannekkeen.

Syyttäjän mukaan näiden vastikkeiden arvo oli kuitenkin mitätön ihmisten antamiin rahasummiin nähden.

– Tässä ei missään nimessä ole ollut kyse normaalista tavaranmyynnistä, vaan peitellystä rahankeräyksestä, syyttäjä Virva Ylén sanoi.

Syyttäjän mukaan tämän puolesta puhuu myös se, että usein rahanantajat eivät edes halunneet tarjottua vastiketta.

Kun ihmiset maksoivat Brother Christmasille 180 000 euroa, vastikkeita toimitettiin rahanantajille syyttäjän mukaan vain 20 000 euron osalta.

– Loppujen lopuksi ei ole kyse kovin isosta asiasta. Muita väärinkäytöksiä ei ole havaittu, ainoastaan tämä rahankeräyslupa on puuttunut.

– Rahankeräysten valvominen on tärkeää, koska niissä on mahdollisuus isoihin väärinkäytöksiin, korosti Ylén.

Puolustus: Tavaroiden myynnistä saa antaa hyväntekeväisyyteen

Koposen avustajan mukaan kyse ei ollut vastikkeettomasta rahankeräyksestä, vaan nimenomaan tavaroiden myynnistä. Se taas on sallittua, ja osa tuloista voidaan käyttää hyväntekeväisyyteen, avustaja sanoi.

– Koponen on ollut siinä käsityksessä, että myytäessä hyödykkeitä vastikkeita vastaan kyse ei voi olla rahankeräyksestä. Riidatonta on myös, että vastikkeita on tarjottu kaikille ostajille.

Ari Koponen kertoi, että luuli toimineensa laillisesti. Hän korosti, että kukaan ei edes syytä häntä rahojen väärinkäytöstä.

– Kiistatta tiedämme, että näin ei ole. Ja nyt täällä höpötämme tällaisista lillukanvarsista. On tämä aika turhauttavaa.

Koponen: Mediakohu aiheutti itsetuhoisia ajatuksia

Koponen sanoi, että viime vuodet ovat olleet raskaita.

– Uutisoinnin kärki on ollut se, että rahaa olisi käytetty väärin ja vedetty välistä.

– Mediakohu vaikutti perheeseen, läheisiin, ystäviä hävisi, tuli itsetuhoisia ajatuksia, Koponen listasi.

Syytettyinä olevat Brother Christmas -yhdistyksen hallituksen jäsenet kertoivat poliisikuulusteluissa, että he osallistuivat yhdistyksen vuosikokouksiin, mutta eivät sen käytännön toimintaan.

– Ari Koponen on hallituksen puheenjohtaja ja hoitaa kaikki käytännön asiat yhdistyksessä, sanoi toinen hallituksen jäsenistä.

Koposen hyväntekeväisyyshahmo on tunnettu parrasta, piposta ja ruutupaidasta sekä tavastaan hyödyntää sosiaalista mediaa. Yhdistys on kerännyt apua muun muassa sairaille lapsille.

Käräjäoikeus antaa jutussa tuomion 17. syyskuuta.

Otsikkoa muokattu kello 11.10: Lisätty tieto, että kyseessä on syyttäjän arvio.

Lue myös: