1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Boris Rotenberg

Liikemies Boris Rotenbergin ja suomalaispankkien oikeudenkäynti on alkanut – Rotenberg ei läsnä, pääkäsittely vasta ensi viikolla

Yhdysvallat on asettanut Rotenbergin pakotelistalle.

Boris Rotenberg
Miljardööri Boris Rotenberg kuvattuna viime joulukuussa Venäjän Olympiakomitean vuosittaisessa tapaamisessa.
Miljardööri Boris Rotenberg kuvattuna viime joulukuussa Venäjän Olympiakomitean vuosittaisessa tapaamisessa.EPA / Maxim Shipenkov

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tänään valmisteluoikeudenkäynti jutussa, jossa ovat vastakkain suomalais-venäläinen liikemies ja suomalaispankit. Liikemies Boris Rotenberg vaatii, että oikeus velvoittaa Handelsbankenin ottamaan vastaan hänen rahansiirtojaan ja Nordean, OP Yrityspankin ja Danske Bankin välittämään hänen rahaliikennettään.

Riidassa kyse on Suomen kansalaisen oikeudesta pankkipalveluihin ja pankkien pelkäämistä Yhdysvaltain talouspakotteista.

Yhdysvallat katsoo, että Rotenberg kuuluu Ukrainan sodan osapuolena olevan Venäjän johdon lähipiiriin ja on asettanut tämän pakotelistalle. Kaikki neljä pankkia pelkäävät, että niiden toiminta voisi vaikeutua merkittävästi, jos ne koskisivat Rotenbergin rahoihin. Pakotteita rikkova ottaa riskin joutumisesta itse pakotteiden kohteeksi.

Varsinainen pääkäsittely on määrä järjestää ensi viikolla

Rotenberg ei ole läsnä valmisteluoikeudenkäynnissä. Hänen asianajajansa Michael Saarikoski sanoi ennen istunnon alkua, ettei halua kommentoida tapausta lainkaan.

Puoli kymmeneltä alkaneen valmisteluistunnon tarkoitus on käydä läpi osapuolten vaatimukset ja kannat ennen varsinaista pääkäsittelyä. Asianajajajoukko kävi tiistaiaamupäivällä oikeuden puheenjohtajan johdolla läpi riitaan liittyviä seikkoja. Näkemyseroja ja riitaisia asioita pyrittiin teroittamaan asiakirjoista, joita saliin oli kannettu mappikaupalla.

Pääkäsittely jutussa on tarkoitus järjestää ensi viikolla.

Pankit vetoavat muun muassa EU:n rahanpesusäännöksiin

Rotenberg sanoo käräjäoikeuteen toimittamassaan kanteessa, että pankit ovat kieltäytyneet välittämästä tai vastaanottamasta hänen tekemiään rahansiirtoja.

Tämän takia hän ei ole voinut kertomansa mukaan maksaa laskujaan esimerkiksi verottajalle tai sähköyhtiölle. Jos hän yrittää maksaa laskun vaikkapa sähköyhtiölle, jolla on tili Danske Bankissa, rahat eivät mene perille, vaan pankki palauttaa rahat lähettäjälle. Rotenberg on Venäjän ja Suomen kansalainen ja perustelee vaatimusta muun muassa sillä, että hänellä on oikeus tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti muihin EU-kansalaisiin nähden.

Pankit vetoavat muun muassa EU:n rahanpesusäännöksiin. Pankit toteavat, etteivät ne voi ottaa tulkinnanvaraisista pakotteista johtuvia kohtuuttomia riskejä eivätkä Suomen lait velvoita niitä tarjoamaan pankkipalveluita tai ottamaan vastaan Rotenbergin maksuja.

Lue lisää:

Liikemies Boris Rotenberg hävisi etukäteisvaatimuksensa Nordeaa, Danske Bankia ja OP Yrityspankkia vastaan – oikeusjuttu vielä edessä

Danske Bank, Nordea ja Handelsbanken vahvistavat: liikemies Rotenberg nostanut oikeusjutun pankkeja vastaan

Lue seuraavaksi