Kainuun soten työntekijät mittaavat kuntoaan – "Aina on petrattavaa"

Kainuun sote tarjoaa työntekijöilleen ilmaisia kuntomittauksia.

hyvinvointi
Käsipaino ja mittanauha.
Kainuun sotella halutaan kannustaa työntekijöitä pitämään huolta kunnostaan. (Kuvituskuva)Ismo Pekkarinen / AOP

Tänään Kainuun soten yli 220 työntekijää pääsee mittaamaan omaa kuntoaan osana valtakunnallista Kunnossa kaiken ikää -ohjelmaa.

Viime syksynä tehdyn valtakunnallisen kuntomittauksen mukaan jopa 40 prosenttia sotealan työntekijöistä oli fyysisesti huonossa kunnossa. Kainuun sotella ei ole tietoa, mikä henkilöstön keskimääräinen kuntotaso on. Tämä on myös yksi syy järjestää mittauksia.

– Viime syksynä tehtiin vasta ensimmäiset mittaukset, joiden tulokset ovat tietenkin henkilökohtaisia. Mutta näistä tiedoista voi tietenkin olla yksittäisille henkilöille apua, ja ehkä he ovat saaneet intoa tehdä omassa elämässään muutoksia parempaan, Kainuun soten henkilöstöpäällikkö Riitta Uhrman kertoo.

Uhrman toivoo, että työntekijät saisivat tempauksesta kimmokkeen huoltaa kuntoaan.

– Suurin osa meidänkin työntekijöistä tekee vuorotyötä ja hyvä fyysinen kunto on ehdoton edellytys työssä jaksamiselle. Toivon toki, ettei kukaan tekisi töitä niin, että kaikki voimavarat menisi työntekoon, eikä jakseta omassa arjessa, Uhrman sanoo.

Tempauksessa mitataan puristusvoimaa, kestävyyttä ja tehdään myös kehonkoostumusanalyysi.

Uhrmanin mukaan tempaus on hyvä tapa kannustaa fyysisen kunnon ylläpitoon. Mittaustuloksia voidaan hyödyntää myös työterveyshuollossa hyvinvointiin liittyvien pulmien ratkaisemisessa.

– Tämä on mielestäni hyvä idea. Toivottavasti saisimme tästä nyt vertailutietoa. Meidän asiakkaathan ovat hieman sairaampia kuin muissa sairaanhoitopiireissä. Olisi hyvä tietää, minne työntekijät sijoittuvat tällä kuntokartalla. Vaikka tietäähän sen, että aina on petrattavaa, Uhrman sanoo.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä valtakunnallisen Kunnossa kaiken ikää -ohjelman sekä Kainuun Liikunta ry:n kanssa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)