1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen Keskusta

Keskustan puheenjohtajakilpailu kiristyy, tunnetut puoluevaikuttajat leiriytyvät – Saarikolta tuki Kaikkoselle, konkareilta Kulmunille

Juha Sipilän seuraaja valitaan ensi viikonloppuna Kouvolassa.

Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin puheenjohtajakilvasta odotetaan hyvin tiukkaa. Kuva: Akseli Muraja / Lehtikuva

Antti Kaikkosen ja Katri Kulmunin kilpailu keskustan puheenjohtajuudesta kiihtyy ensi viikonloppuna Kouvolassa pidettävän puoluekokouksen lähestyessä. Yhä useampi keskustavaikuttaja valitsee puolensa.

Perhevapaalla oleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko tiedotti (siirryt toiseen palveluun)tiistaiaamuna kannattavansa keskustan puheenjohtajaksi Kaikkosta. Hän perustelee valintaansa kuvailemalla Kaikkosta muun muassa reiluksi yhteistyöpoliitikoksi, helposti lähestyttäväksi ihmiseksi ja taitavaksi ihmisten edestä ja keskeltä johtajaksi.

– Antti katsoo jokaista kohtaamaansa kanssakulkijaa silmien tasolta. Se on pohjimmiltaan poliitikon tärkein ominaisuus – näin luulen, Saarikko kirjoittaa.

Saarikko arvostaa korkealle Kaikkosen pitkän kokemuksen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä EU-politiikasta, ja näkee, että se tulee tarpeeseen myös puheenjohtajan tehtävässä.

Kaikkonen on Saarikon mielestä myös aatteellisesti selkeä. Saarikko huomioi Kaikkosen puolustavan yrittelijäisyyttä, ja sanoo, ettei se ole pois vähäväkisten asioiden edistämisestä.

– Hänelle keskusta on koko Suomi ja kaikkien sukupolvien puolue, Saarikko kirjoittaa.

Saarikko ei unohda Kaikkosen historiaa keskustan vaalirahakohussa, ja kirjoittaa, että selviytyminen kohusta osoittaa Kaikkosen olevan lujaa tekoa.

Kaikkonen kiitti Saarikkoa tuesta Facebookissa.

Annika Saarikko uskoo, että keskusta suuntaa tulevaan yhtenäisenä joukkueena huolimatta siitä, kuka valitaan puoluejohtajaksi. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

Konkaripoliitikkoja Kulmunin tueksi

Liuta kokeneita keskustalaisia ilmoitti eilen maanantaina asettuvansa puheenjohtajakisassa Katri Kulmunin tueksi.

Kulmuni toivon, taidon ja tahdon johtaja -otsikoidun tiedotteen ovat allekirjoittaneet Mauri Pekkarinen, Kauko Juhantalo, Timo Kalli, Olavi Ala-Nissilä ja Eero Reijonen.

– Olemme kaikki huhtikuussa eduskunnan jättäneitä ”ukkoja”, Katrin ja Antin työtovereita eduskunnasta vuosien ajalta. Olemme täysin vakuuttuneita, että kummankin heistä johdolla keskustalla on mahdollisuudet uuteen nousuun. Heistä kumman tahansa johdolla keskustassa voidaan synnyttää uuden innostuksen ja menestyksen aika, tiedotteessa kirjoitetaan.

– Näistä kahdesta rohkenemme kuitenkin nostamaan ”peukkumme” Katri Kulmunin kohdalla vähän korkeammalle. Hän on uuden toivon, taidon ja tahdon johtaja, joka on aatteellisesti valistunut ja asioissa luja.

Joukko kirjoittaa Kulmunin eduiksi myös muun muassa poikkeuksellisen kyvyn paneutua asioihin, ahkeruuden, kansainvälisyyden ja kielitaitoisuuden. Myös se nähdään merkittävänä, että Kulmuni on nuoresta iästään huolimatta kokenut.

Tänään tiistaina Kulmuni julkaisi pamfletin (siirryt toiseen palveluun), jossa hän esittelee poliittista linjaansa ja luo keskustan toiminnalle suuntaviivoja. Kulmuni korostaa keskustan olevan ainutlaatuinen poliittinen liike, jonka keskeinen perusta on vahva kotiseuturakkaus.

Kulmuni nostaa keskeisiksi teemoiksi myös yrittäjyyden ja järkevän taloudenpidon.

– Keskustan kannattaa olla tasan keskellä. Emme pärjää kopioimalla muilta, Kulmuni kirjoittaa.

Lue lisää:

Alma Median kysely: Kulmuni repäisi kaulan Kaikkoseen

Uutissuomalainen: Kaikkonen on piirijohtajien lievä suosikki keskustan puheenjohtajaksi

Analyysi: Keskusta on yhä pohjimmiltaan maalaisliitto – kaupunkilaisten kosiskelu on puolueelle riski

Analyysi: Uutuuskirjassa Juha Sipilää suitsutetaan poikkeuksellisesta rohkeudesta, mutta rohkeudella on hintansa