Hyppää sisältöön

Lappeenranta ei varaa rahaa subjektiivisen varhaiskasvatuksen palauttamiseen – valtionosuuden on luvattu kattavan kustannukset

Lappeenrannan kaupunki ei ota vuoden 2020 talousarviossaan huomioon sitä, jos subjektiivinen päivähoito-oikeus päätetään palauttaa varhaiskasvatukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee lakimuutosta, joka palauttaisi kaikkien oikeuden täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen. Kuva: AOP

Lappeenranta ei ole varaamassa budjettiinsa ylimääräistä rahaa subjektiivisen varhaiskasvatuksen palauttamisesta aiheutuviin kuluihin.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantai-iltana sosialidemokraattisen valtuustoryhmän ja vihreiden valtuustoryhmän valtuustoaloitteet subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta varhaiskasvatuksessa.

Asiasta käydyn keskustelun aikana SDP:n Anneli Kiljunen esitti vihreiden Tuija-Maaret Pykäläisen kannattamana, että päätösesitykseen lisättäisiin seuraava lause: subjektiivisen varhaiskasvatuksen palautumiseen kaikille lapsille varaudutaan taloudellisesti vuoden 2020 budjetin yhteydessä.

Kaupunginhallitus päätti kuitenkin yhden äänen enemmistöllä, ettei vuoden 2020 talousarviossa varauduta subjektiivisen päivähoito-oikeuden palautettamisesta johtuviin kustannuksiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön valmistelemassa lakimuutoksessa on todettu, että kaikkien oikeus täysipäiväiseen varhaiskasvatukseen on kunnille uusi tehtävä, joten valtionosuus kattaisi kaikki sen kustannukset.

Uusi laki astuisi voimaan vuoden kuluttua eli elokuun alussa vuonna 2020.

Lappeenrannan kaupungin nykyiset tilat ja henkilökunta riittäisivät, jos uudistus tulisi kahden vuoden kuluttua. Tämä edellyttäisi sitä, että kaikki yksityiset päiväkodit olisivat käytössä.

Lappeenrannan kaupunki arvioi, että lasten määrä vähenee seuraavien parin vuoden aikana.