Posti: Poikkeusjärjestelyt ovat onnistuneet – lähes kaikki posti on saatu käsiteltyä

"Hyvin pieni määrä paketteja, kirjeitä ja lehtiä saattaa viivästyä vuorokauden."

posti
Postinkantaja kieroksellaan sähköavusteisen jakelukärryn kanssa Helsingissä
Eilisestä viivästynyttä postia jaetaan tänään.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Postin mukaan valtaosa postista on saatu käsiteltyä poikkeusjärjestelyin lakoista huolimatta. Tilannetta arvioidaan jatkuvasti ja arviot vaikutuksista täsmentyvät, Postista kerrotaan.

– Poikkeusjärjestelymme ovat onnistuneet, ja tällä hetkellä lähes kaikki lähetykset ovat jo perillä tai matkalla postinsaajille. Hyvin pieni määrä paketteja, kirjeitä ja lehtiä saattaa viivästyä vuorokauden, kertoo Postin Ohjauskeskuksen johtaja Jarmo Ainasoja tiedotteessa.

Eilisestä jakelusta viivästyneitä mainoksia jaettiin tänään tiistaina. Myös pieniä määriä kirjeitä ja lehtiä siirtyi eilisestä tälle päivälle.

Sanomalehtien varhaisjakeluun lakot eivät vaikuta. Lakot eivät koske myöskään Postin palvelupisteitä eivätkä rahti- tai varastopalveluja. Lakon ulkopuolelle on rajattu myös kansalaisten terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät työtehtävät.

Lakkoja on käynnissä Postin lajittelua tekevissä työpaikoissa Vantaalla, Liedossa, Seinäjoella, Jyväskylässä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Kuopiossa, Tampereella ja Oulussa.

Lakko jatkuu vielä huomenna

Posti ja logistiikka-alan unioni PAU aloitti työtaistelun jakelun ja käsittelyn tehtävissä sunnuntai-iltana vastalauseena Postin aikeille siirtää työntekijöitä Teollisuusliiton ja Medialiiton työehtosopimukseen. Liiton mukaan siirto aiheuttaa työntekijöille 30-50 prosentin ansionalennukset ja lukuisia muita heikennyksiä työehtoihin.

PAU on ilmoittanut lakkojen jatkuvan huomenna, ja niiden on määrä päättyä keskiviikkona puoliltaöin. Postin mukaan työtaistelutoimet ovat laittomia.

PAU ilmoitti sunnuntaina laajentavansa lakkoa koskemaan trukinkuljettajia useassa toimipisteessä. Laajennus on PAU:n mukaan vastalause sille, että Posti käyttää voimakkaasti vuokratyövoimaa lakon aikana ja painostaa vuokratyöntekijöitä.