Uimahallin peruskorjaus vai uudisrakennus? Kemissä selvitetään kahta yhtä kallista vaihtoehtoa rinnakkain

Selvitysten mukaan peruskorjauksen ja uudisrakennuksen hintalappu olisi saman kokoinen, 11 miljoonaa euroa.

Kemi
Kemin uimahalli.
Uimahallin vanha osa on suojelumerkitty. Merkintä koskee rakennuksen julkisivuja, kattomuotoa sekä sisäänkäyntiä.Antti Ullakko / Yle

Kemi on aloittamassa valmistelun asemakaavan muutoksesta, jolla uimahallin suojelumerkintä saataisiin purettua. Taustalla on se, että halli on huonossa kunnossa ja kaipaa kipeästi remonttia tai uusimista.

Kaavaprosessin pituudeksi arvioidaan kahdesta neljään vuotta. Siitä ei kuitenkaan ole takuita, että suojelumerkintä saataisiin kaavaprosessilla muutettua rakennuksen purun sallivaksi.

– Uimahallin kunnon tutkimisessa osallisena olleet rakennusinsinöörit ovat antaneet altaille 4–5 vuotta elinaikaa, josta on kulunut jo vuosi. Ainakin teoriassa on siis mahdollista odottaa kaavoituksen vaatima aika, kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen toteaa.

Riittäisikö Kemiin pienempikin halli?

Tarkoituksena on, että uimahallin suunnittelussa huomioidaan sekä peruskorjauksen että uudisrakentamisen vaihtoehto.

Tilatyöryhmä on hankkinut uimahallin hankesuunnittelua varten lausunnon kokeneelta uimahallien LVI-suunnittelun asiantuntijalta Pertti Pernulta. Hän suosittelee uudisrakentamista, koska Kemin uimahallin korjausaste on 76 prosenttia.

– Jos peruskorjausasteeksi muodostuu 70 prosenttia tai enemmän, suositellaan uudisrakentamista uudelle tontille harkittavaksi, ellei kyseessä ole kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde, Pernu painottaa lausunnossaan.

Pernun mukaan Kemin väestöpohjalla kaupunkiin riittäisi nykyiseen verrattuna jopa 1000 neliötä pienempi halli. Sen kustannusarvio olisi 11 miljoonaa euroa.

– Uudessa hallissa käyttökustannukset olisivat tietenkin huomattavasti pienemmät kuin nykyisessä, kaupunginarkkitehti Kaisa-Mari Immonen sanoo.

Museovirasto on peruskorjauksen kannalla

Myös Museovirastolta on pyydetty lausunto vanhan hallin purkamisesta, koska uimahallin vanha osa on suojelumerkitty. Merkintä koskee rakennuksen julkisivuja, kattomuotoa sekä sisäänkäyntiä.

Museovirasto toteaa lausunnossaan, että korjaaminen on ensisijainen vaihtoehto kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden suojeltujen rakennusten kohdalla.

Museovirasto kehottaa Kemin kaupunkia jatkamaan uimahallin peruskorjauksen suunnittelua ja huomioimaan rakennuksen arkkitehtoniset arvot sekä kuntoarvioissa esitetyt lisäselvitystarpeet.

Peruskorjauksen hintalappu olisi sama kuin uudisrakennuksen, 11 miljoonaa euroa.

Hallin kylkeen liikuntahalli?

Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että molempien vaihtoehtojen suunnittelussa huomioitaisiin uuden liikuntahallin rakentaminen uimahallin yhteyteen. Halli korvaisi 40 vuotta vanhan Tervahallin, joka myös on lähivuosina peruskorjauksen tarpeessa.

Peruskorjauksen on arvioitu maksavan noin 2,5 miljoonaa euroa, kun uuden liikuntahallin hinta-arvio on 3,7 miljoonaa euroa.

Halli sisältäisi täysimittaisen liikuntahallin sekä painisalin ja tatamin.

Haluatko lisää uutisia läheltäsi? Lataa Ylen Uutisvahti puhelimeesi täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Joko olet tilannut uutiskirjeemme? Läheltä-osiosta löydät oman seutusi. https://kirjeet.yle.fi/ (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Miten käy Kemin teatterille? Suurissa talousvaikeuksissa räpiköivä kulttuurikaupunki yrittää ratkaista tilaongelman

Sisäilmapommi räjähti nykypäättäjien näpeille – remonttivelka tuli maksuun Kemissä