1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lukeminen

Suomen jokainen yläkoulu saa lahjaksi yli 100 kirjaa – näin paketti otettiin vastaan Tampereella: "Kuulostaa sairaan hyvältä!"

Suomen kulttuurirahasto on antanut miljoona euroa nuorten lukutaidon tukemiseen.

lukeminen
Koululaiset avaavat pahvilaatikkoa, jossa on lahjoituskirjoja.
Lukuklaani-kirjapaketista löytyy muun muassa Kimi Räikkösen elämänkerta. Kirjasta on mukana myös selkokielinen versio, jos sellaiseen tuntuu nuoren helpommalta tarttua. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Kolme pahvilaatikkoa nostetaan innolla Tampereen Vuoreksen koulun kirjaston pöydille. Seitsemäsluokkalaiset ja opettajat haluavat nähdä, mitä lahjapaketit pitää sisällään.

Kirja toisensa jälkeen nousee esiin.

– Tää kuulostaa ihan sairaan hyvältä!

– Mä haluun lukee tän!

Kirjapaketit ovat saapuneet täydellisellä ajoituksella, sillä Vuoreksen yhtenäiskoulussa ovat aloittaneet juuri ensimmäiset yläkoululaiset uusissa tiloissa. Kirjastokin on uusi, ja sen varustaminen kesken.

Koululaiset avaavat pahvilaatikkoa, jossa on lahjoituskirjoja.
Milla Mäkinen (oik.) pääsi muiden Vuoreksen koulun seitsemäsluokkalaisten kanssa kurkistamaan, millaisia kirjoja he pääsevät lukemaan tulevana lukuvuonna. Mäkinen valitsi lahjakirjoista kiinnostavimmaksi Sarah Crossanin kirjan Yksi.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Suomen Kulttuurirahasto on antanut miljoona euroa yläkouluikäisten lukutaidon tukemiseen. Lahjoitettavat kirjat on valittu Lastenkirjainstituutissa.

– Kaikista mahtavimmalta tuntui nuorten reaktio. Siellä on aitoa iloa ja intoa näiden kirjojen saamisesta. Moni tarttui heti johonkin kirjaan ja kysyi, koska näitä saa lainata, hankekoordinaattori Lotta Luukila Lastenkirjainstituutista sanoo.

Kirjalahjoituksen taustalla on huoli nuorten ja erityisesti poikien lukutaidon rapistumisesta.

Koululaiset avaavat pahvilaatikkoa, jossa on lahjoituskirjoja.
Romaanien ja sarjakuvien lisäksi Lukuklaani-paketeista löytyy muun muassa novelleja. Päivi Haanpään ja Marika Riikosen toimittama novellikokoelma Tusina tarjoaa nuorille monipuolisen kattauksen erilaisiin genreihin. Mandi Nummela (kesk.) haluaa lukea lahjakirjoista ainakin Kirsti Kurosen runoteoksen Likkojen lipas. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Alakoulut ovat saaneet omat Lukuklaani-pakettinsa jo aiemmin.

Siemenet lukuintoon kylvetään tosin jo ennen kouluikää. Kirjapaketteja aukova Milla Mäkinen kertoo lukevansa pikkusiskolleen, joka pitää erityisesti Nalle Puh -kirjoista. Ne olivat myös Mäkisen omia suosikkeja lapsuudessa.

– Saatan lukea ihan mitä vaan.

Myös Mandi Nummela kertoo lukevansa monenlaisia kirjoja. Harry Potter -kirjasarja on hänen suosikkinsa.

– Iltasin luen noin 20 sivua, niin kuukaudessa tulee luettua ehkä kirja tai kaksi. Jos on vaikka stressiä, niin tähän pystyy uppoutumaan ja unohtamaan muun hetkeksi.

Kirjoja pöydällä
Lukuklaani-paketeista löytyy kirjojen lisäksi myös erilaisia tehtäviä, joita opettajat voivat halutessaan hyödyntää. Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Jiro Matikainen arvelee lukeneensa nuoren elämänsä aikana ehkä sata kirjaa.

– Sarjakuvat on aika hyviä.

Opettajan mielestä kannustaminen ja lukutaidon mukaan valitut kirjat ovat tärkeitä avaimia lukemisen iloon.

– Ei laitetakaan sitä isointa kirjaa sille, josta tiedetään, että on lukijana vähän heikompi, sanoo suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Terhi Metsälä, joka toimii Vuoreksen koulussa myös luokanopettajana.

Nuoret lukevat kirjoja
Seitsemäsluokkalaiset löysivät laatikoista kirjat, joita haluaisivat lukea. Ensin ne pitää kuitenkin muovittaa.Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Lue myös:

Kolmasluokkalaiset pyörittävät rapistunutta koulun kirjastoa Piikkiössä – "Hyvät asiat etenevät, kun oppilaat ovat itse niistä innostuneita"

Kun rahaa on vähän, oppikirjat hankitaan ensin – koulukirjastot sinnittelevät jopa nollan euron budjetilla

Lue seuraavaksi