Nöyryyttävä tappio Johnsonille brexit-äänestyksessä – Parlamentti käsittelee tänään sopimuksettoman EU-eron lykkäämistä

Britannian oppositio on ottanut parlamentin työjärjestyksen hallintaansa äänin 328-301.

Brexit
Boris Johnson vakuutti kansanedustajille, että uusi sopimus brexitistä on yhä mahdollinen EU:n kanssa.
Boris Johnson vakuutti kansanedustajille ennen äänestystä, että uusi sopimus brexitistä on yhä mahdollinen EU:n kanssa. EPA/ JESSICA TAYLOR

Britannian pääministeri Boris Johnson kärsi illalla nöyryyttävän tappion, kun oppositio ja hallitusta vastaan kapinoivat konservatiivit ottivat haltuunsa parlamentin työjärjestyksen äänin 328-301. Sen turvin oppositio aikoo tuoda tänään keskiviikkona käsittelyyn lakiesityksen sopimuksettoman EU-eron torjumisesta.

Lakiesityksessä pääministeri Johnsonia vaadittaisiin anomaan EU:lta lykkäystä brexitin määräpäivään 31. lokakuuta. Hallituksen sisäiset lähteet ovat kertoneet medialle, että lakiesityksen mennessä läpi hallitus esittää parlamentin hajottamista ja ennenaikaisten vaalien järjestämistä 14. lokakuuta.

Pääministeri on jo aiemmin sanonut, ettei aio missään olosuhteissa pyytää EU:lta uutta lykkäystä.

Kesätauoltaan tiistaina palannut parlamentti aloitti välittömästi EU-eron käsittelemisen.

Salissa nähtiin heti dramatiikkaa, kun hallituksen kansanedustaja Phillip Lee ylitti parlamentin lattian ja liittyi opposition riveihin. Samalla Johnson menetti enemmistönsä parlamentin alahuoneessa.

BBC: Kapinoineet kansanedustajat erotetaan konservatiivien ryhmästä

Johnsonin hallitusta vastaan Britannian parlamentissa äänestäneet 21 konservatiivien kansanedustajaa erotetaan puolueen parlamenttiryhmästä, kertoo BBC (siirryt toiseen palveluun)hallituslähteisiin nojaten.

Hallituksen ratkaisu merkitsee sitä, että nämä edustajat istuvat parlamentissa jatkossa sitoutumattomina.

Johnsonin hallituksella on tästä eteenpäin parlamentin alahuoneessa selkeä vähemmistö, vain 289 edustajaa.

Tunteet kävivät kuumina pääministerin puhuessa

Ennen äänetystä puhuneen pääministeri Johnsonin puhe keskeytyi useaan kertaan, kun opposition kansanedustajat pilkkasivat ja arvostelivat häntä. Parlamentin puhemies John Bercow joutui keskeyttämään parlamentin älämölön toistuvasti ja pyysi kansanedustajia käyttäytymään.

Parlamentin puhemies John Bercow joutui keskeyttämään parlamentin älämölön ja välihuudot useaan kertaan.
Parlamentin puhemies John Bercow joutui keskeyttämään parlamentin älämölön ja välihuudot useaan kertaan istunnon aikana 3. syyskuuta.Jessica Taylor / EPA

Opposition Labour-puolueen johtaja Jeremy Corbyn arvosteli pääministeriä kovasanaisesti. Corbynin mukaan Johnsonin johtamalla hallituksella ei ole moraalia.

Corbyn väitti lisäksi puheessaan, että Johnson ei ole tosissaan neuvottelemassa erosopimusta vaan haluaa Britannian eroavan EU:sta ilman sopimusta.

Johnson vastasi arvosteluun muistuttamalla, että hallitus noudattaa demokratian pelisääntöjä.

– Britannia kunnioittaa perustuslakiaan ja noudattaa lakeja, hän sanoi.

Johnson myös toisti, ettei halua viedä maata vaaleihin, vaan haluaisi keskittyä neuvottelemaan EU:n kanssa uuden erosopimuksen.

– Tilanteeseen on olemassa ratkaisuja, mutta oppositio ei halua kuulla niitä, hän puhisi.

PääministeriJohnsonin johtama hallitus on sanonut olevansa valmis sopimuksettomaan eroon, ellei neuvottelutulokseen EU:n kanssa päästä ennen eropäivää 31. lokakuuta. Hallitus on jo saanut läpi toiveensa, että parlamentin istuntoaikaa on rajoitettu, joten kansanedustajilla on hyvin niukasti aikaa yrittää muuttaa brexitin toteutumista. Johnson on määrännyt parlamentin kuukauden pituiselle istuntotauolle ensi viikosta alkaen.

Parlamenttitalon ulkopuolella mielenosoittajat marssivat illalla huutaen iskulausetta "Stop the coup" (pysäyttäkää vallankaappaus).

Mielenosoittajat marssivat parlamenttitalon ulkopuolella tiistai-iltana brexit-hätäkeskustelun aikana.
Mielenosoittajat marssivat parlamenttitalon ulkopuolella tiistai-iltana brexit-hätäkeskustelun aikana.Will Oliver / EPA

Boris Johnsonin hallituksen vastustajat ovat käyttäneet iskulausetta sosiaalisessa mediassa protestoidakseen parlamentin jäädyttämistä.

Lisää aiheesta:

Britannian hallitus ilmoitti 2 miljardin punnan ylimääräisestä brexit-rahoituksesta

Britannian pääministeri varoitti parlamenttia äänestämästä hallitusta vastaan brexitistä – "En halua vaaleja, te ette halua vaaleja"

Britannian konservatiivit ottavat kovat keinot käyttöön: kansanedustaja erotetaan, jos äänestää brexit-ehdotusta vastaan

Britannian pääministeri lupasi kiihdyttää neuvotteluja uudesta brexit-sopimuksesta

Yli miljoona brittiä allekirjoitti vetoomuksen Johnsonin viimeisintä brexit-päätöstä vastaan

Lähteet: AFP, Reuters