1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Oulu

Hevi-hävikistä pyöräytetään kasviskeitot ja smoothiet – kiertotalousyritys valmistaa ruuat juuri parhaimmillaan olevista raaka-aineista

Hedelmä- ja vihanneshävikki saadaan hyödynnetyksi lähes kokonaan ja hävikin hävikki on vähäistä.

Hedelmät joudutaan usein laittamaan hävikkiin, juuri kun ne ovat parhaimmillaan. Kuva: YLE

Kaupan ja ravintola-alan toimijat tiivistävät yhteistyötään kauppojen hevi-hävikin vähentämiseksi.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa heitetään vuosittain 400-500 miljoonaa kiloa ruokatarvikkeita hukkaan, kolmannes tästä on kotitalouksien pois heittämää ruokaa.

Oululainen kiertotalousyritys CircMeal kerää kauppojen hedelmä- ja vihanneshävikkiä ja jalostaa niistä raaka-aineita ja valmiita ruokia muun muassa ravintoloiden käyttöön.

Toimitusjohtaja Sakari Kiviniemi kaupat ovat lähteneet toimintaan hyvin mukaan. Kaupassa tavarat pakataan valmiiksi ja hevi-hävikki haetaan aamuisin.

– Hedelmät ja vihannekset tuodaan meidän keittiöön ja siitä alkaa työstäminen. Kuoritaan, käännetään, paloitellaan, silputaan ja siivutetaan. Tehdään uusia tuotteita.

– Yksinkertaisimmillaan se on sitä, että salaatit paloitellaan ja pakataan ja viedään lounasravintolohin. Sitten smoothiet ja kasvissosekeitot kulkeutuvat kaupan hyllylle ja suoraan asiakkaillekin. Jossain vaiheessa meillä tulee olemaan vähittäismyyntiäkin.

Kiviniemi kertoo, että hävikin hävikki ei ole kovin iso. Kirsikkatomaattirasiassakin saattaa olla yksi pilaantunut tomaatti, eikä sen vuoksi kannata koko rasiaa heittää menemään. Jos hävikkiä tulee, se toimitetaan Oulun Kiertokaaren alueelle biokaasuasemalle.

– Siellä sitten tankataan meidän biokaasupakettiauto ja tupsutellaan kaupunkialueella sillä sitten.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)