Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn: Ihmelääkettä euroalueen talouden piristämiseksi ei ole

Rehnin mielestä Saksa ja Italia toimivat nyt liikkumavaraansa nähden väärin päin.

Olli Rehn
Olli Rehn
Olli Rehn on ollut Suomen Pankin pääjohtaja reilun vuoden.Nella Nuora / Yle

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan ihmelääkettä euroalueen talouden piristämiseksi ei ole.

– Jos ihmelääkkeitä olisi, ne olisi jo keksitty, sanoo pääjohtaja Rehn Ylen Politiikkaradiossa.

Ihmelääkkeiden sijaan Rehnillä on kaksi reseptiä EU-maille. Ensinnäkin maat, joilla on liikkumavaraa julkisessa taloudessa, pitäisi käyttää rahaa investointeihin ja talouden pohjan vahvistamiseen.

Sen sijaan maiden, joilla ei ole liikkumavaraa, kannattaisi Rehnin mukaan edelleenkin vahvistaa puskureita ja huolehtia julkisen taloutensa kunnosta.

– Tällä hetkellä tämä menee vähän väärin päin. Eli maat, joilla olisi varaa, eivät käytä liikkumavaraansa, ja maat, joilla ei oikeastaan olisi varaa, käyttävät sitä. Siis lue: Saksa ja Italia, sanoo Rehn.

Pääjohtajan mukaan euroalue ei ole ajautumassa taantumaan, mutta edessä on pitkä hitaan kasvun vaihe. Puhuttaessa Euroopan keskuspankin EKP:n mahdollisuuksista vaikuttaa talouskasvuun ja työllisyyteen, Rehn peräänkuuluttaa yhteistyötä.

– Toivoisin, että meillä olisi mahdollisen taantuman kohdatessa parempi työnjako rahapolitiikan ja finanssipolitiikan välillä niin, että rahapolitiikka ei joutuisi kantamaan kaikkea vastuuta.

"On liioittelua väittää Draghin luoneen nykyiset nollakorot"

Rehnin mukaan nykyinen nollakorkoympäristö on syntynyt monista reaalitalouteen liittyvistä tekijöistä.

Pääjohtajan mukaan erityisesti väestön ikääntyminen kehittyneissä maissa, myös euroalueella, vaikuttaa reaalitalouteen. Se on nostanut säästämisastetta ja vähentänyt halukkuutta investointeihin.

Myös finanssi- ja velkakriisin pitkä varjo on oleellinen tekijä euroalueella. Lisäksi työvoiman vapaa liikkuvuus sekä finanssikriisin jäljiltä korkea työttömyys ja työvoiman liikkuvuus rajojen yli, on vähentänyt paineita palkankorotuksiin.

– Kaikki nämä tekijät painavat inflaatiota alaspäin, sanoo Rehn.

Rehnin mukaan väite siitä, että EKP:n tai sen pääjohtajan Mario Draghin lausunnot keskellä kovinta finanssikriisiä, olisivat syy nykyisiin nollakorkoihin, on liioittelua.

– Siinä sekoitetaan syyt ja seuraukset, sekoitetaan syyt ja oireet, Rehn sanoo.

– Draghin puheenvuoro oli reaktio sen ajan markkinamyllerrykseen. Tämä alhaisen inflaation ja matalien korkojen ympäristö on syntynyt monista enemmän reaalitalouteen liittyvistätekijöistä, analysoi Rehn Politiikkaradion haastattelussa.

Tästä linkistä voit kuunnella Olli Rehnin haastattelun Politiikkaradiossa.

Jutun kirjoittaja on Politiikkaradion toimittaja Tapio Pajunen.

Lisää aiheesta:

Kauppasota vaanii ja tärkein tavoite entistä kauempana – EKP:n uusi pääekonomisti vakuuttaa: “EKP on luova uusien työkalujen kehittämisessä”