Ylitornion kunta on onnistunut kiintiöpakolaisten kotouttamisessa: poismuuttajien saldo on nolla

Kunnan pienuus, lämmin vastaanotto ja aito auttamisen halu ovat helpottaneet pakolaisten kotoutumista Ylitorniolle.

kotouttaminen
Kiintiöpakolaisten kotoutumiskoulutusta Ylitorniolla.
Kiintiöpakolaisten kotoutumiskoulutusta Ylitorniolla. Kuntaan muuttaneista kiintiöpakolaisista kaikki ovat myös jääneet Ylitorniolle.Jari Peltoperä / Yle

Ylitornion kunta on onnistunut poikkeuksellisen hyvin syyrialaisten kiintiöpakolaisten kotouttamisessa. Huomiota on herättänyt se, että Ylitorniolle tulleista kiintiöpakolaisista yksikään ei ole lähtenyt paikkakunnalta pois, vaikka monilta muilta pieniltä paikkakunnilta pakolaiset ovat muuttaneet isompiin kaupunkeihin.

Ylitorniolla aloitettiin syyrialaisten kiintiöpakolaisten vastaanotto kaksi vuotta sitten. Heitä asuu kunnassa tällä hetkellä 43, joista kouluikäisiä on parikymmentä.

Syyrialaiset veljekset Fouad ja Malek Alkhaled tulivat kaksi vuotta sitten Turkin pakolaisleiriltä Suomeen. He ovat viihtyneet Ylitorniolla hyvin ja suomalaisia kavereitakin on jo saatu.

– Tämä on ihan rauhallinen paikka ja täällä on hyvä olla, kertoo 15-vuotias Fouad Alkhaled.

Fouad käy Ainiovaaran koulun 8. luokkaa ja aikoo jatkaa lukioon. Myös poliisin ammatti kiinnostaa. Fouad pelaa vapaa-ajalla jalkapalloa ja on mukana Ruotsin Ylitornion joukkueessa, koska Suomen puolelta ei läheltä joukkuetta löytynyt.

Kuudesluokkalainen pikkuveli Malek harrastaa muun muassa partiota ja odottaa kovasti partiolaisten vaellusretkeä Ylläkselle. Malek haaveilee isona lääkärin urasta.

– Kyllä mie olen saanut kavereita, sanoo Malek Alkhaled jo mukavasti paikallista murretta puhuen.

Hän vakuuttaa, että myös perheen muut jäsenet isää ja äitiä myöten ovat viihtyneet paikkakunnalla.

Vasemmalta Bushro Almhmuod, Malek ja Fouad Alkhaled.
Bushro Almhmuod aikoo opiskella lähihoitajaksi. Kuudes- ja kahdeksasluokkalaiset Malek ja Fouad Alkhaled puolestaan tähtäävät lääkäriksi ja poliisiksi.Antti Ullakko / Yle.

Kymmenen prosenttia koululaisista ulkomaalaistaustaisia

Ainiovaaran koulu toimii keskitetysti pakolaislasten opinahjona. Koulussa on arabiankielinen ohjaaja ja koulunkäynnin avustaja. Ylitornion koululaisista jo kymmenen prosenttia on ulkomaalaistaustaisia oppilaita.

Kahden pienen lapsen äiti Bushro Almhmuod on käynyt läpi Lappia-koulutuksen järjestämiä kiintiöpakolaisten kotouttamiskoulutusjaksoja. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvillä: hän haluaa jäädä Ylitorniolle ja opiskella itselleen ammatin.

– Minä haluan lähihoitajan ammattiin ja menen opiskelemaan Nordiin Ruotsin Ylitorniolle, Bushro Almhmuod sanoo.

Ylitornio on päättänyt jatkaa kiintiöpakolaisten vastaanottamista ainakin seuraavan kahden vuoden ajan. Tänä syksynä Ylitorniolle on tarkoitus ottaa kymmenen kiintiöpakolaista lisää.

Kunnan pienuus on etu

Ylitorniolla kunnan pienuus nähdään etuna kotoutumisessa. Sodan jaloista tulleet pakolaisperheet kaipaavat rauhaa ja turvallista asuinympäristöä.

Myös erilaisia sosiaalipalveluita voidaan järjestää pakolaisille tarvittaessa nopeasti, kun isommilla paikkakunnilla palveluita voi joutua jonottamaan viikkokausia, kertoo Ylitornion kunnan pakolaistyöntekijä Anne Hasa.

Ylitornion kunnan pakolaistyöntekijä Anne Hasa.
Pakolaistyöntekijä Anne Hasan mukaan kunnan pienuus on ollut etu kiintiöpakolaisten kotouttamisessa Ylitorniolle.Antti Ullakko / Yle.

– Varmasti suurin syy on se, että heidät on otettu täällä tosi hyvin vastaan. Myös yhteistyö kaikkien toimijoiden kesken toimii todella hyvin sekä kunnan sisällä että kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, Hasa sanoo.

Ylitornio on pyrkinyt ottamaan kuntaan lapsiperheitä. Kunta kärsii väestön vanhenemisesta niin kuin moni muukin haja-asutusalueella sijaitseva pieni kunta.

Kuntalaiset ovat pikkuhiljaa heränneet ajatukseen, että nuorta väkeä tarvitaan lisää kuntaan ja lapsiperheitä halutaan myös auttaa, sanoo sivistysjohtaja Petri Pasanen.

– Auttamisen halu ja yhteistyö – kaikki pohjautuu siihen, että on se aito halu auttaa hädänalaisia ihmisiä. Ylitorniolla se on ollut hyvin laaja, kiittelee Petri Pasanen.

Haluatko lisää uutisia läheltäsi? Lataa Ylen Uutisvahti puhelimeesi täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Joko olet tilannut uutiskirjeemme? Läheltä-osiosta löydät oman seutusi. https://kirjeet.yle.fi/ (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Kotouttaminen pohjoisen malliin: Kittilässä syyrialaiset opetettiin välittömästi saunomaan ja syömään poronlihaa

Ylitornio saa ensimmäiset kiintiöpakolaiset – syyrialaisille lapsiperheille kerätään lahjoitustavaraa