1. yle.fi
  2. Uutiset

Mikko Alatalo aloitti tv-uutisissa 70-luvun alussa: "Aloittelevalle kesätoimittajalle annettiin tehtäväksi lukea sukupuolitautitilastot"

Maalaispojan tie vei toimittajasta kansanedustajaksi ja siinä samalla tuli tehtyä 700 laulua.

Mikko Alatalo
Mikko Alatalo aloitti tv-uutisissa 70-luvun alussa – "Oli hienoa tehdä töitä legendojen kanssa"
Mikko Alatalo aloitti tv-uutisissa 70-luvun alussa – "Oli hienoa tehdä töitä legendojen kanssa"

Mikko Alatalo aloitti opinnot Tampereen yliopistossa 1970-luvun alussa. Parin vuoden opintojen jälkeen hän pääsi kesätoimittajaksi Ylen tv-uutisiin.

– Silloihan uutisissa olivat kaikki legendat: Heimo Tauriainen, Heikki Kahila ja monet muut. Oli upea olla näiden ihmisten kanssa tekemässä uutisia.

Puoli seitsemän -ohjelman haastattelussa Alatalon mieleen tulee yksi myöhemmin naurattanut kokemus kesätoimittajapestin alkuajoilta.

– Aloittelevalle kesätoimittajalle annettiin aina tehtäväksi lukea sukupuolitautitilastot. Luin niitä sitten Töölön "tippuriaseman" edessä, paperit rahisivat ja vähän jännittikin, koska se oli ensimmäisiä juttuja. Ohjelmapäivystykseen tuli sellainen palaute, että olipas toimittaja tosi syyllisen näköinen.

Uutisten tekeminen on muuttunut 70-luvulta, mutta niiden merkitys ei Alatalon mielestä ole ainakaan vähentynyt.

– Uutisohjelmia tarvitaan entistä enemmän, kun ajatellaan somevyöryä ja valeuutisia. Että ihmiset tietävät missä on metsä ja missä on puut.

Oli hienoa olla kuromassa umpeen sitä rakoa, joka oli suomalaisen laululyriikan ja anglo-amerikkalaisen rocklyriikan välillä.

Mikko Alatalo

Toimittajauraansa tunnetumpi Alatalo on musikkona. Tuotantoon kuuluu 700 kappaletta, joista 600 yhdessä Harri Rinteen kanssa. Ja kun ryhmään lisätään vielä Juice Leskinen on koossa porukka, joka uudisti suomalaista rockmusiikkia yhtyeessä Coitus Int.

– Oli hienoa olla mukana tekemässä historiaa, eli kuromassa umpeen sitä rakoa, joka oli suomalaisen laululyriikan ja anglo-amerikkalaisen rocklyriikan välillä. Monet muusikot ovat tulleet sanomaan jälkeenpäin, että me saimme heidät huomaamaan, että rokkia voi tehdä suomen kielelläkin.

Alatalo nostaa varsinkin Juice Leskisen merkityksen korkealle, kun katsotaan missä suomalainen musiikki on tällä hetkellä.

– Ajatelkaa mikä määrä meillä on lauluntekijöitä – ja varsinkin naisia tänä päivänä lauluntekijöinä.

Katso Mikko Alatalon koko haastattelu Puoli seitsemän -ohjelmassa:

Lue seuraavaksi