1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Toimittajalta: Ylen kirjeenvaihtajan selviytymispaketti hurrikaanissa on myslipatukat, sadevaatteet, bensakanisteri – ja hätäsalmiakit

Katastrofialueilla työskentely edellyttää varautumista pahimpaan, vaikka pahin mahdollinen ei toteutuisikaan, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén.

West Palm Beachistä löytyi vielä yksi auki oleva huoltoasema, josta auton tankki saatiin piripintaan. Kuva: Paula Vilén / Yle

WEST PALM BEACH Kun työtehtäväksi tulee kriisistä tai katastrofista raportoiminen, toimittajan työ vertautuu lähinnä palokuntalaiseen. Lähdöt ovat nopeita, ja liikkuminen tapahtuu vastavirtaan: me menemme sinne, mistä muut pyrkivät pois.

Rantaan päästetään ainoastaan toimittajat (pari kuvausryhmää), muutoin näkyy jokunen poliisiauto ja pelastusryhmä ajavan ohitse. Kuva: Nina Svahn / Yle

Perjantaiaamuna töihin polkiessani en vielä tiennyt, että neljä tuntia myöhemmin olen lentokentällä odottamassa Floridaan lähtöä hurrikaani Dorian -keikalle. Sitä ennen ehti jo tapahtua paljon kulissien takaista työtä, joka vain harvoin näkyy ulospäin.

Työparini, kuvaaja-leikkaaja Nina Svahnin kanssa meillä on kymmenen vuoden yhteinen työhistoria, joka on vienyt meitä aiemminkin katastrofi- ja kriisikeikoille. Olemme raportoineet yhdessä Yle Uutisiin muun muassa Haitin maanjäristyksestä, tulivuorenpurkauksesta Islannista ja syyrialaispakolaisten oloista Libanonin rajalta.

Meille onkin hioutunut melkoinen rutiini siitä, miten nopeat lähdöt onnistuvat. Avainsana on varautuminen, ja nimenomaan pahimpaan mahdolliseen varautuminen.

Floridaan lähtiessämme pakkasimme laukkumme niin, että selviäisimme omillamme useita päiviä siinä tilanteessa, että ruokaa ei saa ja sähköt menevät. Meitä molempia tässä hyödyttää myös se, että olemme saaneet Punaisen Ristin koulutuksen katastrofi- ja kriisialueilla työskentelyyn.

Saappaat ja kuivamuona täyttivät laukuistamme leijonaosan: myslipatukoita, kuivanuudeleita, pähkinöitä – ja tietysti hätävarasalmiakit. Viimeksi mainitut avataan nimensä mukaisesti vasta viimeisessä hädässä. Tällä keikalla ei sitä tilannetta ole vielä tullut, Dorian kun matelee eikä ole toistaiseksi saavuttanut Floridaa.

Ennen matkalle lähtöä hankimme usean päivän kuivamuonat. Kuva: Nina Svahn / Yle
Sähkökatko veisi myös juoksevan veden, siksi täytimme hotellihuoneen roskikset vedellä wc:n huuhtelua varten. Kuva: Nina Svahn / Yle

Siltä varalta että hurrikaani vie sähköt, laukuissamme on läjä paristoja sekä useita vara-akkuja, joilla pitää puhelimet latingissa. Meillä on myös erillinen jännitteen muuntava invertteri, jolla auton savukkeensytyttimestä saamme tarvittaessa sähköä.

Ennen laukkujen pakkaamista olimme ehtineet selvittää, mihin kannattaa lentää, jotta olisimme jutunteon kannalta mahdollisimman hyvissä asemissa. Lisäksi kahteen ensimmäiseen juttuaiheeseen olin etsinyt sopivat haastateltavat.

Suuntasimme aluksi Lake Worthiin amerikansuomalaisen perheen luo seuraamaan, kuinka he suojasivat kotiaan hurrikaanin vuoksi. Menimme myös suomalais-amerikkalaiseen vanhusten hoitokotiin, johon halusimme mennä kuvaamaan hurrikaaniin valmistautumista.

Paikan päältä tunnelmien välittämiseksi tehdään tv-uutislähetyksiin myös kuvasuoria. Niitä varten kannamme mukanamme kameran lisäksi lähetysreppua.

Leivänpaahtimen kokoinen masiina kulkee kuvaajan selässä. Paitsi silloin kun rankkasade aiheuttaa päänvaivaa. Silloin kuvaaja-Nina on pakkautunut kameran kanssa auton takakonttiin kuvaamaan kuiviin olosuhteisiin.

Rankkasadeolosuhteissa on viisainta kuvata takakontista kuivista oloista. Kuva: Paula Vilén / Yle
Kuvasuorat välittyvät koti-Suomeen erityisen lähetysrepun välityksellä. Kuva: Paula Vilén / Yle

Takakontissa on myös kaksi kanisteria bensaa, jotka ostimme siltä varalta, että polttoainetta ei saisi useaan päivään. Huoltoasemista monet ovat menneet kiinni hurrikaanin varalta.

Poikkeusoloissa esimerkiksi polttoainetta ei saa, ja sitä pitää ostaa varastoon. Kuva: Nina Svahn / Yle

Onneksi kuitenkin löysimme yhden auki olevan, ja sen vierestä periamerikkalaisen dinerin. Se oli menossa kiinni ainakin pariksi päiväksi ja ehdimme paikalle tuntia ennen sulkemisaikaa. Voi mikä onni ja autuus, kun auton lisäksi ruokittua tuli myös tiimimme.

Hotellissa olimme ehtineet jo päättää, mihin suojautuisimme, jos hurrikaani iskisi. Katsoimme turvallisimmaksi paikaksi ikkunattoman kylpyhuoneen. Sinne olimme jo vieneet vedellä täyttämämme roskikset. Sähkökatko nimittäin veisi myös juoksevan veden.

Työmme on etuoikeutettua, se vie meitä paikkoihin ja tilanteisiin, joihin ei muuten olisi ainakaan helposti pääsyä. Ihmisten kohtaaminen on toimittajan työn suola myös katastrofikeikoilla. Mikään myslipatukka repussa ei auta, jos ihmisiä ei tapaa ja kerää kentältä heiltä tietoa.

Keikoilla työpäivät venyvät usein kellon ympäri. Kuva: Nina Svahn / Yle

Toistuvasti tässä työssä lämmittää nähdä, kuinka vaikeissa oloissa tai stressaavissa tilanteissa ihmiset osoittavat toisilleen hyvyyttä ja selviytymiskykyä. Tämän lisäksi he ottavat myös meidät osaksi tarinaansa.

Nämä kohtaamiset kantavat ja antavat voimia silloin, kun työpäivät venyvät yli 20-tuntisiksi.

Kuvaaja-leikkaaja Nina Svahn ja kirjeenvaihtaja Paula Vilén ovat tehneet yhdessä lukuisia työkeikkoja kriisi- ja katastrofialueille. Kuva: Nina Svahn / Yle