Transtechin suuri tilaus tuo parhaimmillaan satoja työpaikkoja Otanmäkeen

Latvian junavaunutilaus tuo Transtechille runsaasti lisätyötä tuleviksi vuosiksi.

Transtech
Tyhjä raitiovaunu sisältä.
Otanmäessä valmistetaan junia tulevaisuudessa myös Latviaan. (Kuvituskuva)Niko Mannonen / Yle

Kajaanin Otanmäessä toimiva kiskokalustovalmistaja Škoda Transtech on saanut tilauksen valmistaa paikallisjunia Latviaan. Sopimuksen arvo on noin 250 miljoonaa euroa.

Latviaan tilatut vaunut ovat Škoda Transtechille uutta mallia, mikä tarkoittaa, että edessä on paljon uuden oppimista ja myös uuden työvoiman tarvetta.

– Keskustelut ovat vielä auki, että miten työt tulevat jakautumaan Tsekin tehtaan kanssa. Asiasta tiedetään enemmän lähiviikkojen aikana, toimitusjohtaja Lasse Orre sanoo.

Orren mukaan ensi keväänä tehtaalla on työmäärissä luvassa pieni notkahdus. Notkahdus on normaali ilmiö projektiluonteisessa työssä: kun toinen tilaus saadaan valmiiksi, ja toista vasta aloitellaan, voi työmäärä laskea.

– Jojo-liikettä tulee aina olemaan. Ensi kevään jälkeen työmäärä nousee voimakkaasti. Jos katsoo tätä projektia, niin se työllistää muutaman sata henkilöä kolmeksi vuodeksi. Katsotaan, pitääkö koko henkilömäärä palkata ulkoa, vai vapautetaanko työntekijöitä muista projekteista, Orre pohtii.

Työntekijöiden löytyminen ei ole aivan itsestään selvää. Orren mukaan varsinkin hitsaus- ja särmäyspuolelle on kohtuullisen vaikeaa löytää ammattimaisia tekijöitä. Škoda Transtechille on kehittynyt vuosien saatossa tietynlainen maine, joka osittain voi vaikuttaa työnhakijoiden vähyyteen.

– Meillä on konepajan maine, vaikka meillä on paljon siistiä sisätyötäkin. Toivotaan, että maine paranee ja ihmiset tajuaa, että meillä tehdään muutakin kuin hitsataan, Orre sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti?Lataa se tästä!