Hyppää sisältöön

Paratiisisaarten lähes täydellinen tuho

Hirmumyrskyn mukanaan nostama myrskytulva, rankkasateet sekä kovat tuulet moukaroivat Bahamasaaria lähes kahden päivän ajan. Tuhojen laajuudet alkavat vasta hiljalleen paljastua, sillä saarille on hankalaa päästä ja viestiyhteydet alueelle ovat olleet paikoin poikki.

Hurrikaani iski hurjimmillaan Abaco-saarille Bahamalla. Marsh Harbourin alueella otetuissa ilmakuvissa näkyy kilometri toisensa perään tuhoutuneita ja tulvivia asuinalueita, nurin kääntyneitä veneitä ja autoja sekä myrskyn levittämää rojua. Lähde: Reuters/ Terran Knowles/ Our News Bahamas

Kyseessä on täydellinen, apokalyptinen tuho. Kyse ei ole siitä, että meidän pitäisi rakentaa jotain siellä ollutta uudelleen vaan siitä, että meidän täytyy aloittaa kaikki täysin alusta.

Lia Head-Rigby, paikallisen hurrikaaniapukeskuksen työntekijä Abaco-saarista uutistoimisto AP:lle.

Hurrikaani Dorianin aiheuttamien vahvistettujen kuolonuhrien lukumäärä on noussut seitsemään. Kuolonuhrien määrän pelätään kasvavan.

Se oli traumaattista, jotain mitä en olisi uskonut kokevani. Kaikki romahti niin nopeasti ja raivokkaasti. En tiennyt, selviänkö perheeni kanssa.

Deanna McDonald, videon kuvaaja, Marsh Harbour, Abaco-saaret

Arvioiden mukaan ainakin 61 000 ihmistä on ruoka-avun tarpeessa myrskyn vuoksi. Kansainvälinen Punainen Risti pelkää, että jopa 45 prosenttia, eli noin 13 000 asuntoa Bahamasaarilla on tuhoutunut joko osin tai kokonaan.

Lähes kävelyvauhtia saarten yli madellut myrsky nosti merenpinnan jopa 7 metriä tavanomaista korkeammalle. Dorian toi mukanaan myös kovat rankkasateet, ja Bahamalla on satanut noin 76 senttimetriä vettä. Viranomaisten mukaan Grand Bahama -saaren lentokentän päällä oli tiistaina lähes kaksi metriä merivettä.

Puuskissa tuulet puhalsivat pahimmillaan jopa 97 metriä sekunnissa. Tulvavesien ja tuulen riepottelemat veneet kasautuivat kuin kevyet puulastut.

Valtaosa pelastustöistä on tehty pienillä veneillä. Paikalliset ovat turvautuneet pelastustöissä jopa vesiskoottereihin, sillä kulkuyhteydet saarilla ovat edelleen lähes kokonaan poikki.

Grand Bahama saaren suurin sairaala on tuhoutunut käyttökelvottomaksi. Saarilla on laajalti pulaa ruoasta, vedestä ja lääkkeistä. Bahamasaarten viranomaiset ovat arvioineet, että hurrikaanista aiheutui satojen miljoonien, jopa miljardin dollarin tuhot.

Kansainväliseltä avaruusasemalta ISS:ltä näkyy kuinka hurrikaani Dorian siirtyy kohti Floridan niemimaata. Myrsky laantui keskiviikkona kategoria 2:een ja se viistää nyt Yhdysvaltojen itärannikkoa myötäillen kohti pohjoista.

Tekijät

ToimittajaAnu Kerttula
Videoiden editointiJanne Lindroos, Anu Kerttula
Kuvien editointiKalevi Rytkölä

Lähteet

Reuters, AFP, STT, AP, The Guardian, BBC