Hyppää sisältöön

Reuters: Saksa kieltämässä rikkakasvimyrkky glyfosaatin

Itävalta kielsi heinäkuussa glyfosaatin käytön ensimmäisenä EU-maana.

Glyfosaatilla on useita kauppanimikkeitä, joista tunnetuimmat ovat Roundup, Keeper ja Rambo. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Saksa aikoo kieltää suositun rikkakasvimyrkyn glyfosaatin vuoden 2023 lopulla, uutistoimisto Reuters raportoi. Tieto on peräisin kahdelta nimettömältä viranomaislähteeltä.

Glyfosaattiin pohjautuvia torjunta-aineita on käytetty yli 40 vuotta ja ne ovat maailman yleisimpiä rikkakasvimyrkkyjä. Glyfosaatti on vaikuttava aine muun muassa kuluttajille tutussa Roundup-torjunta-aineessa.

Mikäli Saksa päätyy kieltämään glyfosaatin, maa seuraa Itävallan jalanjälkiä. Itävalta kielsi heinäkuussa glyfosaatin kaikenlaisen käytön ensimmäisenä EU-maana.

Glyfosaatin turvallisuus huolestuttaa ympäri maailman, sillä suositun torjunta-aineen pelätään aiheuttavan syöpää. Yhdysvalloissa kaksi tuomioistuinta on jo katsonut, että saksalaisen Bayer-yhtiön valmistaman Roundupin käyttö on johtanut syöpään.

Glyfosaatti on yksi maailman eniten tutkituista torjunta-aineista, mutta sitä koskevat tutkimustulokset ovat osin ristiriitaisia

EU:n tämänhetkisen linjauksen mukaan glyfosaatti ei aiheuta syöpää, jos sitä käytetään oikein. Suomessa ainetta myydään sekä ammatti- että kuluttajakäyttöön.

Lue lisää:

.
.