Lasten ja nuorten hyvinvointityö käy kiusaamisen ja yksinäisyyden kimppuun – yksinäisyyttä kokevat myös vanhemmat

Keski-Pohjanmaalla näkyy myös se, että vanhemmat yrittävät selvitä arjesta yksin, vaikka avulle olisi tarvetta.

hyvinvointi
Tyttö katselee ikkunasta ulos
Yksinäisyys on erityisesti yläkoululaisten ja sitä vanhempien ongelma.Henrietta Hassinen / Yle

Keskipohjalaisten lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia aletaan parantaa yhteisellä ohjelmalla. Ajatus siitä on kirjattu hallitusohjelmaan (siirryt toiseen palveluun).

Keski-Pohjanmaalla työn kärjiksi ovat valikoituneet perheiden ja vanhemmuuden tukeminen, yksinäisyyteen ja kiusaamiseen pureutuminen ja osallisuuden lisääminen.

Maakunnan lapset ja nuoret kokevat yleisesti ottaen olevansa onnellisia ja tyytyväisiä. Yksi ongelma on kuitenkin kiusaaminen, jota esiintyy jo varhaiskasvatuksessa 4-vuotiaidenkin keskuudessa. Tilanne on valtakunnallinen, mutta näkyy myös Keski-Pohjanmaalla.

Kiusaamisen lisäksi lähivuosina aiotaan iskeä yksinäisyyteen. Siitä kärsivät erityisesti nuoret yläkouluiästä ylöspäin, mutta myös vanhempien yksinäisyys nousee esille.

Lupa pyytää apua halutaan tuoda esiin

Pikkulapsiperheiden ja vanhemmuuden tuki vaatii esimerkiksi neuvolatyöskentelyä varhaiskasvatukseen.

Myös vanhempien jaksamisen ongelmat nousevat esiin. Keskipohjalaisvanhemmat eivät juuri kerro haasteistaan, päinvastoin.

– Mitä enemmän haasteet menevät parisuhteen puolelle, sitä helpommin asioista vaietaan. Ehkä tässä on sellaista "kyllä minä pärjään" -ajattelua eli pyritään pärjäämään tosi pitkälle ilman apua, sanoo muutosagentti Katja Kivioja.

Kolmas kärki työssä on lisätä osallisuutta kasvuyhteisöissä ja palveluissa. Se tarkoittaa asiakaslähtöisyyden lisäämistä palveluissa.

– Kohdataan ihmiset niin, että kuullaan, mikä on avun tarve eikä lähdetä ammattilaisten näkökulmasta, kuvaa Kivioja.

LAPE-akatemia alkaa laatia lakisääteistä viisivuotissuunnitelmaa, joka kattaa kaikki maakunnan kunnat sekä Kruunupyyn. Ohjelma menee ensi vuoden alussa kuntien ja Soiten valtuustoon.