1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Kansanedustajien some-kuvaaminen riistäytyi käsistä – varapuhemies Juho Eerola vetoaa: Älkää turmelko tämän talon mainetta

Sote-tietovuotoa säikähtänyt perustuslakivaliokunta palaa normaaleihin käytäntöihin tänään alkaneella istuntokaudella.

Varapuhemies Juho Eerola selaa somea Eduskuntatalon Valtiosalissa. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Varapuhemies Juho Eerola (ps.), millaista on vakaa ja arvokas some-käytös?

– Olen hirmuisen huono antamaan käyttäytymisohjeita, olen vähän pukki kaalimaan vartijana, Eerola aloittaa.

Eerola istuu eduskunnan kuppilassa syysistuntokauden ensimmäisenä päivänä. Hän sanoo yrittäneensä oppia virheistään. Eerolaa vaivaa, että eduskunnassa voi lähes milloin tahansa päätyä some-kuvaan tai live streamiin.

– Tämä ilmiö levittäytyy hissun kissun ja suurin osa siitä on viatonta. Otetaan kuva porukalla, olen itsekin ollut kuvissa kahvilassa ja jopa täysistuntosalissa.

Somettaminen lähti Eerolan mielestä käsistä keväällä. Eduskunnassa on tarkat, median kanssa sovitut säännöt, missä ja miten saa kuvata. Hän miettii, miksi samat säännöt eivät koskisi kansanedustajia.

Esimerkiksi valiokuntien kokouksissa on tiukka käytäntö – ei julkisuutta. Eerolan mielestä myöskään kansanedustajien ei pitäisi kuvata siellä.

Eerola on itse päätynyt median pyöriteltäväksi roisin YouTube-musiikkivideon pääosassa. Hänen omilla Facebook-sivuillaan käydään rajoittamatonta keskustelua esimerkiksi maahanmuutosta.

– En ole kovin tiukkapipoinen, sulatan kaikenlaista. Olen asunut mielisairaalan vieressä ja nähnyt monenlaista käytöstä.

Keväällä uudet kansanedustajat pörräsivät vapautuneina jopa istuntosalissa: kaverikuvia ja selfieitä salissa, nuuskaa huuleen, hohottelua ja kuvia kaverista puhujanpöntössä. Nämä kaikki olivat myös nähtävissä eduskunnan istunnoista tulevissa verkkolähetyksissä.

Ja vaikka Eerola sanoo olevansa huono antamaan ohjeita, tässä niitä tulee:

– Pitäisi ymmärtää, että tämä talo on instituutiona Suomen historian arvokkain ja sitä taustaa vasten kunnioittaisi sekä pukeutumisellaan ja sanoillaan tätä. Eikä ehdoin tahdoin turmelisi tämän talon mainetta, sanoo varapuhemies.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoo, että valiokunta jatkaa sähköisten palvelujen käyttöä nyt normaalisti. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Perustuslakivaliokunnan uusi puheenjohtaja: Luotan edustajiin

Viime vuoden keväällä eduskuntaa ravisutti asiakirjavuoto: joku vuoti perustuslakivaliokunnan keskeneräisen sote-valmistelun Ilta-Sanomille.

Perustuslakivaliokunta sulki sähköisen työtilansa ja siirtyi täysin paperisiin asiakirjoihin. Puhemiehet pohtivat myös, pitäisikö asiakirjoja julistaa salaisiksi.

Tilanne on nyt rauhoittunut. Uusi perustuslakivaliokunta aloittelee työtään. Puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoo, että työssä palataan normaaliin käytäntöön.

– Luonnollisesti luotan lähtökohtaisesti ihmisiin. Jos on valittu kansanedustajaksi tai avustajaksi, rajattujen paperien vuotamista ei tehdä, Ojala-Niemelä sanoo.

Sähköiseen työtilaan on pääsy valiokuntien kansanedustajilla, heidän avustajillaan ja osalla virkamiehistä. Papereita taas oli vain rajattu määrä. Pinkkojen pyörittely kävi kuitenkin työlääksi, sähköisiä asiakirjoja on helpompi käsitellä.

– Jos vuotoja ilmenee, sitten täytyy harkita uudelleen, Ojala-Niemelä sanoo.

Lue myös:

Eduskunnan entiset puhemiehet huolissaan politiikan kielenkäytöstä: Some-törky tunkeutuu suureen saliin – "Paljon kärjistämistä ja huomion hakua"