Katso, miten Topias Kanto muuttuu supersankari Doctor Strangeksi – "Cosplay ei tunne sukupuolta, ikärajaa tai rajoja"

Enää cosplay ei ole vain pienen piirin juttu. Tuhannet harrastajat täyttävät viikonloppuna jälleen Tampere-talon.

24-vuotias Topias Kanto tunnetaan jo taitavana maskeeraajana. Hän tietää, miten poskiluun tai leuan muotoa muokataan maskin avulla. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Supersankarin saappaat kopisevat kadulla, nahkavöiden metallilenkit kilisevät mennessä. Hän kulkee ohi viininpunainen, raskas viitta hulmuten. Ohikulkijat kääntyvät ihmetellen katsomaan, huulille nousee hymyjä.

Tänään 24-vuotias Topias Kanto on hetken aikaa jälleen Doctor Strange.

Tuntien maskeerauksen, peruukin ja itse puvun sekä sen yksityiskohtien pukemisen jälkeen vaaleat hiukset ja nuorukaisen piirteet ovat muuttuneet Marvelin supersankarihahmoksi. Tätä on cosplay.

Tarkemmin ottaen Kanto ei jäljittele sarjakuvien hahmoa, vaan Marvel-elokuvista tuttua, näyttelijä Benedict Cumberbatchin Tohtori Outoa.

Vaihe 1. Tältä 24-vuotias Topias Kanto näyttää omana itsenään hetkeä ennen maskeerauksen aloittamista. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kanto on omaksunut aiemmin myös Cumberbatchin New Sherlock -hahmon.

– Kaverit pistivät merkille, että hahmo voisi sopia minulle. Ja niinhän se teki, Kanto sanoo ja virnistää.

Täydessä rooliasussa ja maskissa hän todella on kuin nuori Cumberbatch.

Kun Topias Kanto aloitti cossauksen viisi vuotta sitten, hän ei osannut ommella tai maskeerata. Nyt contour-maskeeraus sujuu jo kokemuksella ja monet pyytävät jo opetusvideoita hänen maskeeraustavoistaan. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Tänä viikonloppuna Kanto ja tuhannet muut cosplay-harrastajat täyttävät Tampere-talon, kun cosplay-tapahtuma Tracon (siirryt toiseen palveluun) käynnistyy 14. kertaa. Kannon mukaan cosplay on jo Suomessa niin suurta, että harrastuksen ulkopuolisetkin ymmärtävät jo paremmin, mistä on kyse.

– Enää cosplayta ei pidetä yhtä kummallisena kuin alkuaikoina ja oudoksuta, että mitä nuo aikuiset ihmiset tekevät ja miksi. Ennemminkin ihmiset tuntuvat ilahtuvan, kun he näkevät meitä tapahtumien ympärillä kaupungilla, Kanto kuvaa.

Topias Kanto saa silmiensä muodon muuttumaan valon ja varjon avulla. Yksityiskohtien hiominen vie askel askeleelta kohti Benedict Cumberbatchin kasvonpiirteitä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Teatterista cosplayhin

Kannon cosplay-harrastus alkoi lukiossa. Viisi vuotta sitten syntyi ensimmäinen hahmo, Thor-elokuvan pahis Loki.

Sen jälkeen Kanto oli omien sanojensa mukaan heti koukussa. Cosplay oli luonnollinen jatkumo harrastajateattereiden ja muun muassa Tampereen Teatterin lavoilla viihtyneelle Kannolle. Viiden vuoden harrastuksen aikana Kanto on luonut 15 hahmoa ja päässyt kilpailemaan ja palkituksi.

Hänet tunnetaan jo maailmalla erityisesti Doctor Strange -hahmostaan. Kanto teki pukua vuoden ajan ja opetteli ompelemisen ja sen erikoisimmat salat siinä sivussa.

– Äiti neuvoi ompelemisessa alkuun ja edelleen konsultoin häntä, kun ongelmia tulee, Kanto hymähtää.

Yhdessä cosplay-kisassa Topias Kanto virkkasi nuppineulasta tehdyllä virkkuukoukulla itselleen viikset tekohiuksista. Tällä kertaa hahmon viikset saatiin aikaan ripsivärillä. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kannon mukaan Doctor Strangen puvussa vaikeimpia kohtia olivat kankaiden käsinkirjailut, viitan sisävuoren maalaaminen ruutu kerrallaan sapluunan avulla sekä kenkien rakentaminen. Kanto esimerkiksi ompeli yhteen mustat lenkkarit ja nahkaisten saappaiden varret saadakseen elokuvista tutut supersankarin saapikkaat.

– Cosplay ei tunne sukupuolta, ikää tai rajoja. Kuka vain voi luoda itselleen minkä tahansa hahmon ja nauttia siitä, kuten itse haluaa, Kanto sanoo.

Vaihe 2. Kasvojen pohjameikin, silmien muodon muokkauksen ja parran värin tummentamisen jälkeen Doctor Strangen kasvot ovat valmiit. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Pahiksilla näyttävimmät asut

Muutama vuosi sitten Kanto esimerkiksi loi itselleen Poison Ivyn hahmon eli roolin, joka alun perin on kirjoitettu naiselle. Cosplayssa harrastajat saavat leikitellä normeilla tai astua rooliin, joka poikkeaa täysin omasta minästä.

Kanto tunnetaan vahvoista, itseriittoisista ja hieman kieroista hahmoista. Onko se todellisuuspakoa tai vapautta omasta minästä?

– En valitse hahmoja heidän luonteensa takia. Hahmon visuaalisuus, maskeeraus ja itseni haastaminen näyttävillä puvuilla ovat asioita, joista nautin cosplayssä.

– Ja pahiksilla on usein näyttävimmät vaatteet, Kanto lisää ja virnistää.

Yhteisö ympärillä

Cosplay on viime vuosikymmenen aikana kasvanut Suomessa pienen piirin harrastuksesta suurten areenoiden massatapahtumiksi. Esimerkiksi viime vuonna Tracon-tapahtumassa Tampere-talon täytti yli 5 000 cosplay- ja roolipeliharrastajaa.

Peruukki oli alun perin pitkää hiusta, mutta Topias Kanto leikkasi ja muotoili sen sopivaksi. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Kaikki harrastajat eivät tee itse pukujaan, osalle tärkeintä on päästä rooliin sisälle tai esiintyä tapahtumissa. Toiset, kuten Topias Kanto, ovat käyttäneet cosplay-pukuihinsa satoja euroja rahaa ja saman verran tunteja. Kanto nousee viikonlopun tapahtumassa pitkästä aikaa myös kilpailulavalle uudessa hahmossaan.

Useina vuosina Kanto on kuulunut tapahtumien tuomaristoon.

Vaihe 3. Kun maski ja peruukki ovat paikallaan, Topias Kannon kasvonpiirteet ja olemus ovat jo kuin elokuvien Doctor Strangella. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Puku viimeistelee muodonmuutoksen. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Vuosi sitten Kanto voitti Suomen esikarsinnat Frostbite-tapahtumassa ja pääsi edustamaan maata European Cosplay Gathering -suurtapahtumaan Pariisiin.

– Cosplayn yksi tärkeimmistä puolista on sen yhteisö. Olivatpa osallistujat keitä vain, mistä tahansa maasta, tunnemme yhteyttä cosplayn ansiosta. Sitä odotan tältäkin viikonlopulta, Kanto sanoo.

Topias Kanto opettelee aina hahmonsa kehonkielen ja maneerit cosplay-kisoja varten. Tässä Doctor Strangen tuttu poseeraus. Kuva: Jani Aarnio / Yle