Porilaisen koulun rehtori perusti erityisopetusta tarjoavan yrityksen – "Ei kilpaile perusopetuksen kanssa"

Porin sivistystoimialan johtajan mukaan kaupungissa ei ole jouduttu pohtimaan vastaavaa tapausta aiemmin.

Koulutus ja kasvatus
Kuvakaappaus House School -yrityksen verkkosivuilta.
House School -yrityksen toimitusjohtaja on Porin Kaarisillan koulun rehtori. Kuvakaappaus yrityksen verkkosivuilta.Kuvakaappaus House School -yrityksen verkkosivuilta.

Porin Kaarisillan koulun rehtori Johanna Siitari on perustajana yksityisessä opetusalan yrityksessä, joka tarjoaa lisä- ja erityisopetusta eri ikäryhmille.

Yritys on perustettu heinäkuun lopulla. Siitari on osakeyhtiön toimitusjohtaja.

– Toiminta ei ole vielä alkanut, sillä odotan kaupungilta vastausta sivutoimi-ilmoitukseen, Siitari sanoo.

Porin sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäki kuuli Siitarin perustamasta yrityksestä Yleltä. Tarkistettuaan asian hän kertoo, että sivutoimi-ilmoitus on tällä hetkellä käsittelyssä henkilöstöpuolella.

– Ennakkotapausta tällaisesta ei ole. Herättää vähintään kysymyksiä, onko toiminta eettistä. Vaikuttaa siltä, että tässä on otettu ikään kuin varaslähtö, koska kaupungin päätöstä ei ole odotettu.

Siitari: Ei ristiriitaa

House School -nimisen yrityksen verkkosivuilla kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että yritys tarjoaa muun muassa lisä- ja erityisopetusta kaikissa perusopetuksen aineissa.

Toimitusjohtaja-rehtori Johanna Siitari vakuuttaa, että yrityksen toiminta ei ole ristiriidassa peruskouluopetuksen kanssa. Hän ei myöskään pidä ongelmallisena sitä, että työskentelee julkisen koulun rehtorina ja samalla alalla toimivan yrityksen toimitusjohtajana.

Siitari ei anna suoraa vastausta sille, onko kyseessä harrastus- vai opetustoiminta.

– Jos lapsi on esimerkiksi kiinnostunut jalkapallosta ja haluaa jatkaa sitä vapaa-ajalla. Samalla tavalla voi olla kiinnostunut vaikka matematiikasta. Onko kyseessä lisäharrastus vai lisäopetus, kun sitä tekee vapaa-ajalla, kuka sen rajan sitten vetää.

Sivistystoimialan johtaja Esa Kohtamäen mukaan asia ei ole niin yksinkertainen.

– Rehtorina Johanna ei voi osallistua yrityksen toimintaan, ainakaan ennen kuin sivutoimi-ilmoituksesta on tehty päätös.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee Porin kaupungin opetusyksikkö.