Turun yliopisto etsii tuoksukin kasvupaikkoja

Tutkimuksen tavoitteena on seurata, ehtiikö kasvi tuottaa Suomessa siitepölyä.

Turku
Erikoistutkija Anna-Mari Pessi ottaa siitepölypitoisuuksia talteen.
Tuoksukkihavainnosta voi ilmoittaa Turun yliopiston siitepölytiedotukseen. Arkistokuva.

Turun yliopisto kaipaa havaintoja tuoksukista. Kyseessä haitallinen vieraslaji, jota tavataan satunnaisesti myös Suomessa.

Viime päivien aikana maahan on tullut pieniä määriä tuoksukin siitepölyä kaukokulkeumana Keski-Euroopasta. Voimakkaan allergeeninen tuoksukki on sukua pujolle, ja pujoallergikot voivat saada sen siitepölystä oireita.

Tuoksukki, erityisesti marunatuoksukki, on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Se voi kasvaa reilusti yli metrin korkuiseksi. Lehdet ovat voimakkaasti liuskoittuneet.

Tuoksukki muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran pujoa, mutta toisin kuin pujon, tuoksukin kukinta on vasta alkamassa. Tuoksukin lehdet ovat heleän vihreät, kun taas pujon lehdet ovat päältä melko tumman vihreät ja alapuolelta hopeanharmaat.

Kasvia kannattaa etsiä erityisesti puutarhoista, lintujen ruokintapaikoilta ja joutomailta. Tuoksukkia ei kannata hävittää, vaan tutkijat toivovat, että havainnosta ilmoitettaisiin Turun yliopiston siitepölytiedotukseen. Tutkimuksen tavoitteena on seurata, ehtiikö kasvi tuottaa Suomessa siitepölyä ja kypsiä siemeniä.

Jos huomataan, että tuoksukki alkaa lisääntyä, sen torjuntatoimet täytyy aloittaa. Suomen lähialueista kasvi on jo vakiintunut muun muassa Etelä-Ruotsiin.

Lue lisää:

Voimakkaasti allergeenisen tuoksukin siitepölyä runsaasti ilmassa