Hyppää sisältöön

Suomen linja muuttui: Hallitus ottaa etäisyyttä tiukan talouskurin EU-maiden Hansa-ryhmään

Ylen lähteiden mukaan hallitus ei kuitenkaan ole Hansasta täysin yksituumainen.

EU:n jäsenvaltioiden liput liehut parlamentin edustalla Strasbourgissa. Kuva: Patrick Seeger / EPA

Suomi hakee uusia yhteistyökumppaneita EU:n sisällä. Sipilän hallituksen aikana Suomi liittoutui talouskuria kannattavien kahdeksan maan löyhään liittoon, jota Hollanti johti.

Liitto on ottanut kantaa talousunionin kehittämiseen. Siihen kuuluvat Hollannin ja Suomen lisäksi Baltian maat, Ruotsi, Tanska ja Irlanti.

Ylen tietojen mukaan uusi hallitus ottaa etäisyyttä Hansaan. Taustalla on EU:n valtasuhteiden muutos. Britannian etääntyessä EU:sta Ranskan ja muiden suurten maiden valta kasvaa.

Rinteen hallitus haluaa pohtia asia kerrallaan, miten tiiviisti omat kannat on järkevää lukita muiden maiden kanssa.

Eurooppa-ministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi Hansaa viime viikolla Turun Eurooppa-foorumin puheessaan.

– EU:n pohjoismaiset jäsenet ovat vapaakauppa-asioissa samanmielisiä. Suomi ei kuitenkaan Eurooppa-politikassaan sitoudu yksin Hansaliittoihin tai muihinkaan blokkeihin, Tuppurainen sanoi.

– Teemme yhteistyötä kaikkien kanssa ja vaalimme EU:n yhtenäisyyttä.

Hallituksen sisällä ristivetoa?

Ylen tietojen mukaan koko hallitus ei kuitenkaan ole tehnyt yhteistä linjausta asiasta. Keskustalähteiden mukaan "mikään ei ole muuttunut".

Sipilän hallituksen kaudella Hansa-ryhmä oli Suomelle tärkeä viiteryhmä talous- ja rahaliiton kehittämisessä. Ryhmä suhtautui nihkeästi yhteistyön ja jäsenmaiden yhteisvastuun syventämiseen.

Se suututti erityisesti Ranskaa, joka pitää Hansa-ryhmää uhkana rahaliiton yhtenäisyydelle. Myös muita etelän maita kismittää nettomaksajamaiden liittoutuminen. Yksikään Hansa-maan edustaja ei tullut valituksi, kun EU valitsi ehdokkaat huippuvirkoihin kuluneena kesänä.

Jatkossa Antti Rinteen hallitus aikoo hakea liittolaisia mahdollisimman laajalti. Nykyhallitus on aiempaa kriittisempi sen suhteen, mihin pysyviin liittoihin on järkevää kuulua.

Esimerkiksi entinen EU-komissaari Erkki Liikanen arvosteli vastikään (siirryt toiseen palveluun) Hansaa ja arvioi, että pienen maan kannattaa varoa blokkiutumista.

Vaikka Suomi ottaa etäisyyttä tiukan talouskurin ryhmään, tiettävästi kanta rahaliiton kehittämiseen ei ole muuttunut.

Lisää aiheesta: