"Hyökkäys minua kohtaan on kunnia" vastaa paavi Yhdysvaltain katolisten konservatiivien solvauksiin

Konservatiiviset vaikutusvaltaiset tahot ovat jopa vaatineet paavin eroa.

Kirkon konservatiivisimmissa piireissä paavi Franciscusta pidetään harhaoppisena. Kuva: Giorgio Onorati / EPA

Paavi Franciscuksen viimeaikaiset kannanotot ovat raivostuttaneet Yhdysvalloissa katolisen kirkon konservatiivisia, hyvin vaikutusvaltaisia tahoja, kertoo uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Paavin vastaus oli yksinkertainen: "On kunnia, että amerikkalaiset hyökkäsivät minua vastaan". Vastauksensa paavi antoi ranskalaiselle journalisti Nicholas Senezelle lentomatkalla Mosambikiin, joka on osa hänen vierailukierrokselle Afrikassa.

Kyseinen journalisti, Seneze, on hiljattain kirjoittanut kirjan "Kuinka Amerikka haluaa vaihtaa paaveja".

Paavi on ottanut hiljattain kantaa esimerkiksi ilmastonmuutokseen, vaatimalla fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä. Vastaavanlaiset lausunnot ovat kuohuttaneet Yhdysvaltain konservatiivisia katolisia johtohahmoja, jotka ovat hyökänneet lehtiensä ja televisiokanaviensa kautta Paavin kimppuun.

Lentomatkaa seurasi Vatikaanin tiedottajan Matteo Brunin selkeytys:

– Aiheesta keskusteltiin epävirallisessa kontekstissa. Paavi halusi sanoa, että hän näkee saamansa kritiikin aina kunniana, etenkin sen tullessa arvovaltaisilta ajattelijoilta. Tässä tapauksessa arvovaltaisilta henkilöiltä tärkeässä valtiossa, tiedotteessa luki.

Paavin linjaukset vavisuttavat kirkon perustuksia

Argentiinalaistaustainen paavi Franciscus valittiin Vatikaanin johtoon maaliskuussa 2013. Paavina hän on tehnyt useita linjauksia, jotka ovat vavisuttaneet konservatiivisen kirkon perustuksia. Hän on myös muuttanut hieman Isä meidän –rukousta.

Franciscus on ottanut aiemminkin kantaa asioihin, jotka ovat raivostuttaneet konservatiivisia aiheuttaneet kahtiajakoa kirkkokunnassa. Paavi on esimerkiksi sanonut uskovansa evoluution ja alkuräjähdyksen olevan totta, tosin hänen näkemyksessään ne ovat osa luomisketomusta. Konservatiivisimmissa piireissä Franciscus nähdään harhaoppisena.

Vuonna 2015 Yle uutisoi paavin "liian liberaaleista" linjauksesta, jotka kuohuttivat katolisen kirkon sisällä ja ovat nostattaneet vastarintaa.

Pieni, mutta arvovaltainen verkosto

Senezen kirjassa luetellaan henkilöitä, jotka ovat toistuvasti kritisoineet ja levittäneet maan katolisissa medioissa näkemyksiään ja vaatineet jopa paavin eroa.

Kyseessä on Senezen mukaan arvovaltainen pieni verkosto, jonka hengellinen johtaja on kardinaali Raymond Leo Burke. Burke oli liittoutunut useamman vuoden ajan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin entisen luottomiehen ja ex-neuvonantaja Steve Bannonin kanssa.

Bannonin ja katolilaisvaikuttaja Burken suhde kariutui nopeasti, kun Bannon sanoi haluavansa tehdä elokuvaversion kohua herättäneestä kirjasta, joka käsitteli väitettyä homoseksuaalisuutta Vatikaanissa.