Sähköpotkulautailijoille ohjeita näkövammaisten huomioimiseksi – muistutus kulkuväylistä ja nopeudesta

Sähköpotkulautoja vuokraava Voi kokeilee myös potkulautojen automaattista nopeuden hallintaa.

potkulaudat
Tier-yhtiön sähköpotkulautoja Kiasman edessä.
Kristiina Lehto / Yle

Näkövammaisten liitto ja sähköpotkulautoja vuokraava Voi muistuttavat, että potkulauta ei kuulu jalkakäytävälle. Ne neuvovat yhteisessä tiedotteessaan sähköpotkulautailijoita liikkumaan niin, että potkulaudoista aiheutuisi näkövammaisille mahdollisimman vähän haittaa.

Voin Suomen markkinointipäällikkö Mathias Soini kertoo STT:lle sähköpostitse, että Näkövammaisten liitto kertoi muutamasta tapauksesta, joissa sähköpotkulautojen kanssa on aiheutunut ongelmia.

– Lähdimme yhdessä purkamaan ongelmakohtia ja niiden ympäriltä miettimään, mitä voimme tehdä yrityksenä asioille, Soini kertoo.

Tiedotteessa muistutetaan, että näkövammainen ei välttämättä kuule äänettömästi liikkuva potkulautailijaa. Siksi äänimerkkiä on hyvä käyttää ohitustilanteessa. Lisäksi potkulaudan nopeus tulee säätää tilanteeseen sopivaksi.

Sähköpotkulauta pitää myös pysäköidä paikkaan, jossa siitä ei ole haittaa muulle liikenteelle.

Nopeusrajoittimet kokeiluun

Voi kokeilee myös lautojen automaattista nopeuden hallintaa Ruotsissa.

– Alennettu nopeus on 6 kilometriä tunnissa. Kun potkulautailija saapuu näille alueille, gps-signaali hidastaa vauhtia automaattisesti, Soini kertoo.

Nopeuden hallintaa kokeillaan myös Helsingissä. Soinin mukaan alustavasti kokeilua on suunniteltu syyskuun loppuun tai lokakuun alkuun. Mahdollisia rajoituspaikkoja Helsingissä ovat Salomonkatu, Narinkkatori, Keskuskatu, Aleksanterinkatu ja Esplanadin puisto.

Soinin mukaan asiaa harkitaan myös muissa yrityksen toimintakaupungeissa.

Nopeusrajoituksista kertoi aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lisää aiheesta:

Loukkaantuneita sähköpotkulautailijoita tulee Helsingissä päivystykseen joka päivä – "Enemmän on ollut kuin polkupyöräilijöitä"

Myös Turussa poliisi on ojentanut sähköpotkulautailijoita – tankojuoppo sai sakot ajettuaan päin autoa punaisissa valoissa