Kajaanissa englantia opetellaan jo esikoulussa – "Lapset ovat olleet innoissaan"

Kajaanin esikouluissa opetellaan englantia tunti viikossa.

kielet
Kangastaululla värikkäitä opetustauluja, joissa klovni ja eri määrä numeroita englannin kielellä.
Kajaanin esikouluissa englanninkieltä opetellaan leikin kautta. (Kuvituskuva)Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupunki aloitti viime vuonna esikouluissa niin sanotun kielimaistiaiset, jossa lapset pääsevät oppimaan englantia tavallisen esiopetuksen ohessa.

Englantia opetellaan tunti viikossa, leikkien ja laulaen, ja opetus sulautuu tavalliseen esikouluarkeen.

– Kielten oppimisherkkyys on tutkitusti esikouluiässä hyvä. Lapset ovat olleet hyvin motivoituneita ja iloisia oppimaan englantia, varhaiskasvatuksen maahanmuuttajatyön koordinaattori Helena Okkonen sanoo.

Okkonen uskoo, että englanninkielen aikainen opettaminen kehittää lasten kielitietoisuutta, eli aikaisesta oppimisesta voi olla apua myös muiden kuin englannikielen oppimiseen.

– Aivan varmasti tämä tulee helpottamaan kielten opiskelua myöhemmin. Opettajat ovat olleet ihmeissään siitä, miten lapset ovat osanneet englantia jo ennen tätä. Tässä sama oppiminen siis vaan jatkuu ja tuottaa tulosta sitten myöhemmin, Okkonen sanoo.

Opettajina kielimaistijaisissa toimivat englantia äidinkielenään puhuvat opettajat. Tämä auttaa muun muassa lausumisessa, mutta samalla oppilaat saavat tietoa muista maista ja kulttuureista.

Viime vuonna aloitettu kielimaistijaistoiminta on saanut paljon hyvää palautetta niin lapsilta, opettajilta kuin vanhemmiltakin. Okkosen mukaan vanhemmat ovat kertoneet lasten käyttävän englannin kieltä myös kotona, kun sitä on ensin opeteltu esikoulussa.

– Olemme saaneet erittäin hyvää palautetta ja lapset ovat olleet innoissaan. Opettajatkin ovat tyytyväisiä ja oppivat itsekin samalla, Okkonen sanoo.

Kajaanissa englanninkielen opiskelu alkaa koulussakin heti ekaluokan syksyllä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)