Nordea löysi omistaan uuden konsernijohtajan – Frank Vang-Jensen aloittaa tehtävässä jo tänään

Nordeaa vuosia vetänyt Casper von Koskull jää eläkkeelle vuoden 2020 puolella, eikä heti, kuten hallituksen puheenjohtaja virheellisesti kertoi.

Nordea
Nordea Bank Oyj:n uusi konsernijohtaja Frank Vang-Jensen tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.
Nordea Bank Oyj:n uusi konsernijohtaja Frank Vang-Jensen tiedotustilaisuudessa Helsingissä torstaina.Jussi Nukari / Lehtikuva

Nordean uudeksi konsernijohtajaksi on valittu tanskalainen Frank Vang-Jensen. Hän aloittaa tehtävässään tänään. Aiemmin Vang-Jensen on toiminut Nordean henkilöasiakkaista vastaavana johtajana.

Pitkän pankki- ja rahoitusalan uran tehnyt Vang-Jensen, 51, aloitti Nordeassa vuonna 2017 Tanskan maajohtajan pestissä. Jo vuonna 2018 hän siirtyi vastaamaan koko Nordean henkilöasiakkaista.

Konsernijohtajan tehtävän ohella hän jatkaa henkilöasiakkaiden johtajana siihen saakka, kunnes tehtävään nimitetään uusi ihminen.

Nordean nykyinen konsernijohtaja Casper von Koskull jää eläkkeelle alkuperäisen ilmoituksen mukaisesti vuoden 2020 puolella, eikä heti, kuten yhtiön hallituksen puheenjohtaja Torbjörn Magnusson sanoi iltapäivän tiedotustilaisuudessa Tukholmassa.

Nordean viestintä vahvisti Ylelle von Koskullin jatkamisen. Hän on ollut Nordean konsernijohtajana lokakuusta 2015 lähtien.

Analyytikko yllättyi

OP-ryhmän pääanalyytikko Antti Saari kertoo STT:lle yllättyneensä siitä, että uusi johtaja löytyi konsernin sisältä. Saaren edustama OP-ryhmä on Nordean kilpailija.

– Kun liiketoiminnassa on pidemmän aikaa ollut ongelmia, ulkoinen rekrytointi on usein asia, jolla organisaatiota pyritään ravistelemaan. Toisaalta nimenomaan hyvää on se, että asia ratkesi nopeasti, Saari sanoo.

Uusi konsernijohtaja nosti tänään tiedotustilaisuudessa esille muun muassa uuden liiketoimintasuunnitelman ja kulujen karsimisen merkityksen. Saaren mukaan Nordean hallitus on selvästi ilmaissut, että pankista tulee löytyä lisää tehoja.

Keskeisintä olisi kuitenkin saada pankin laskevat tuotot nousuun, Saari toteaa.

– Millään kulukurilla ei pysty sitä kompensoimaan, jos ylärivi tulee jatkuvasti alaspäin.

Handelsbankenin lopputili ei kerro heikosta suorituksesta

Ennen Nordea-uraansa Vang-Jensen oli vuosia Handelsbankenin palveluksessa, viimeksi pankin konsernijohtajana. Handelsbankenissa Vang-Jensen oli vain 17 kuukautta, ennen kuin hänet irtisanottiin. Nopeaa irtisanomista perusteltiin konsernijohtajan henkilökohtaisilla ominaisuuksilla.

Saaren mukaan vika ei ollut Handelsbankenin taloudellisessa kehityksessä. Lukemat olivat Vang-Jensenin kaudella hyviä.

– Hallituksen silloin käyttämän retoriikan perusteella näyttää siltä, että oli näkemyseroja siitä, miten toimintaa pitäisi johtaa ja pyörittää. Toisaalta ei kannata hirveän paljon spekuloida asialla, kun emme tiedä tarkemmin.

Siirtyminen suuren pankin johdosta toiseen potkujen kautta on yleisesti ottaen harvinaista.

– Tässä se varmaankin kertoo silloin juuri siitä, että vikaa ei ollut näytöissä vaan ehkä enemmänkin siinä, että kemiat eivät kohdanneet, Saari toteaa.

Nordean osakkeet ovat päivän aikana olleet Helsingin pörssissä reilun kuuden prosentin nousussa. Nordean arvo on vajonnut pörssissä viime kahden vuoden ajan.

Muokattu kello 15.29: Von Koskull ei jääkään eläkkeelle heti, vaan alkuperäisen uutisen mukaisesti vasta vuoden 2020 puolella. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi väärän tiedon eläkkeellejäämisestä Tukholman tiedotustilaisuudessa.

Lue lisää:

Nordean konsernijohtaja Casper von Koskull siirtyy eläkkeelle vuoden 2020 loppuun mennessä

Handelsbanken antoi potkut konsernijohtajalleen

Nordean liikevoitosta hupeni kolmannes – antelias osingonjakolinja saattaa muuttua

Nordean tulos heikkeni huomattavasti – odottaa saavansa rahanpesusakot, varaa 95 miljoonaa euroa

KRP ei aloita esitutkintaa Nordeasta esitetyistä satojen miljoonien rahanpesuväitteistä