1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutus

#OpeTöissä -tempaus vie opettajat ja opiskelijat yrityksiin – "Ei koulutus voi enää toimia neljän seinän sisällä"

Tempauksen tarkoitus on pienentää koulutuksen ja työelämän välistä kuilua.

koulutus
YritysAmiksen logo.
YritysAmiksessa opinnot yritetään pitää lähellä työelämää. (Kuvituskuva)Arto Loukasmäki / Yle

Torstaina 5. syyskuuta vietettävän Yrittäjän päivän kunniaksi Kainuun ammattiopiston YritysAmiksen opettajat ja oppilaat tekevät päivän verran töitä eri alojen yrityksissä.

– Haluamme tehdä yritysten kanssa läheisempää yhteistyötä. Ei koulutus voi enää toimia neljän seinän sisällä, vaan pitää jalkautua oikeaan työelämään. Työt ja maailma muuttuu, pitää pysyä kärryillä, YritysAmiksen koulutusjohtaja Urpo Kovalainen sanoo.

Tempauksen tarkoituksena on lähentää oppilaitosta ja työelämää. YritysAmiksen opettajat ja opiskelijat paiskivat torstaina töitä lähes 40 eri yrityksessä Kainuussa ja sen lähimailla. Esimerkiksi Kajaanissa kuvattavan Rendel 2 -elokuvan kuvauksissa on torstaina mukana 16 hiusalan opiskelijaa opettajineen.

– Meillä on tuotantoonkin otettu mukaan opiskelijoita, että he pääsevät näkemään ja kädestä pitäen oppimaan, mitä tuotannossa tapahtuu. Minusta on todellä tärkeää, että opiskelijat saavat väylän näyttää omia kykyjään ja pääsevät myös testaamaan, onko ala itseä varten. Nämä tilaisuudet ovat yleensä aika harvassa, Rendel -elokuvan tuottaja Miika J. Norvanto sanoo.

Päivän päämäärä on saada aikaiseksi enemmän jatkuvaa yhteistyötä yritysten kanssa. Tarkoituksena on saada aikaan pieniä tai miksei suurempiakin projekteja, joita oppilaat voisivat vuoden aikana yritysten kanssa toteuttaa. Tällaisia projekteja voivat esimerkiksi olla markettien inventaariot tai jouluikkunan somistaminen.

– Tärkein tavoite päivälle on se, että saataisiin alulle ernemmän työelämälähtöisiä projekteja eri yritysten kanssa. Ei yhdessä päivässä vielä mullistuksia tehdä, mutta pääaasia on saada avattua latua yrityksiin ja yhteisöihin, Kovalainen sanoo.

Aidossa työelämässä töiden paiskiminen tuo uutta näkemystä opintoihin, ja siksi tempaus onkin saanut hyvän vastaanoton.

– Voin sanoa, että yhtään risuääntä ei ole kuulunut, vaan asia on otettu innostuneesti vastaan sekä opiskelijoiden, opettajien että yrittäjienkin keskuudessa.

Päivän tempaus kantaa nimeä OpeTöissä, ja häshtägillä #opetöissäkao voi löytää päivän aikana Instagramista ja Facebookista paljon kuvia ja tietoa siitä, miten päivä yrityksissä etenee.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi