Ammattikorkeakouluun hakeminen yksinkertaistui: "Hakija saa valita AMK-valintakokeen koepaikan itse"

Samalla AMK-valintakokeella voi hakeutua eri koulutuksiin ja kokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa.

opiskelupaikan hakeminen
Ikkuna jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun logo
Kajaanin ammattikorkeakoulussa valintakoe järjestetään 30. ja 31. päivä syyskuuta. Arkistokuva. Kimmo HIltunen / Yle

Ammattikorkeakoulujen valintakoe on uudistunut. Syksyn yhteishaussa on ensimmäistä kertaa käytössä yhteinen digitaalinen AMK-valintakoe.

Sähköinen valintakoe helpottaa ja yksinkertaistaa koulutukseen hakeutumista, sillä samalla kokeella voi hakeutua eri koulutuksiin ja kokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan sekä liikunta- ja kauneudenhoitoalan esivalintakokeesta on luovuttu.

– Hakija saa valita AMK-valintakokeen koepaikan nyt itse, ja valintakoe tehdään yhdellä istumalla. Kokeen takia ei siis tarvitse lähteä reissaamaan tai kokeen voi suorittaa halutessaan vaikka reissun aikana, kun paikan on varannut hakuaikana, kertoo Kajaanin ammattikorkeakoulun opintoasiainsuunnittelija Päivi Vaattovaara.

Vaattovaaran mukaan merkittävä muutos on myös se, että valintakoe tehdään hakijan omalla kannettavalla tietokoneella, jonka hän tuo mukanaan valintakokeeseen.

Suurin osa ammattikorkeakoulujen hakukohteista käyttää AMK-valintakoetta. Kajaanin ammattikorkeakoulussa on syksyn yhteishaussa opiskelupaikkoja sairaanhoitaja-, liikunnanohjaaja ja matkailun monimuotokoulutuksissa.

– KAMK:ssa sairaanhoitaja- ja liikunnanohjaajakoulutukset ovat mukana AMK-valintakokeessa, mutta matkailun koulutuksessa on oma erillinen valintakoe, Vaattovaara kertoo.

Hakulomake täytetään osoitteessa www.opintopolku.fi (siirryt toiseen palveluun), mistä löytyvät myös lisätiedot haussa olevista koulutuksista. Hakijan tulee selvittää, käytetäänkö hänen hakukohteissa AMK-valintakoetta vai erillistä valintakoetta ja osallistua kaikkiin tarvittaviin valintakokeisiin.

Syksyn yhteishaku päättyy 18. päivä syyskuuta.

AMK-valintakokeesta löytyy ajankohtaiset tiedot ja ohjeet osoitteesta www.ammattikorkeakouluun.fi (siirryt toiseen palveluun).

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!