Israelin pääministeri tyrmää Yhdysvaltain ja Iranin suhteiden liennytysyrityksen: "Ei ole neuvottelujen aika"

Israelin pääministeri Bejamin Netanjahu vastustaa jyrkästi Yhdysvaltain presidentin suunnitelmia tavata Iranin johtoa.

Iran
netanjahu
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu ei pidä neuvotteluja Iranin kanssa järkevänä.EPA

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu matkustaa Lontooseen tavatakseen Britannian pääministerin Boris Johnsonin sekä Yhdysvaltain puolustusministerin Mark Esperin.

Ennen lentoaan Netanjahu arvosteli medialle jyrkästi Yhdysvaltain presidentin suunnitelmia tavata Iranin johtoa.

Iranilla ja Yhdysvalloilla ei tiettävästi ole ollut keskusteluyhteyttä aikoihin, mutta G7-kokouksessa Biarritzissa sitä alettiin konkreettisesti jälleen rakentaa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump antoi keskiviikkona ymmärtää, että mahdollinen tapaaminen voisi järjestyä jo YK:n seuraavassa yleiskokouksessa New Yorkissa.

– Kaikki on mahdollista. Iran haluaisi ratkaista ongelmansa, Trump sanoi viitaten mahdollisesti Iranin kasvaneisiin talousvaikeuksiin.

– Nyt ei ole aika neuvotella Iranin kanssa. Nyt on aika lisätä painetta Irania kohtaan, sanoi puolestaan Netanjahu.

Samalla, kun Yhdysvallat on osoittanut kasvanutta halukkuutta neuvotteluille, Iran on pitänyt kiinni kannastaan, jonka mukaan neuvotteluille ei ole sijaa ellei Yhdysvallat poista talouspakotteitaan.

reaktori
Iranin Arakissa sijaitseva raskavesireaktori. Kuva vuodelta 2011.EPA

Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif arvosteli torstaina pakotteita hallinnoivaa Yhdysvaltain valtiovarainministeriötä tviitissään:

– Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on kuin vankilanjohtaja. Pyydät armoa, saat osaksesi julkeutta. Pyydät vielä kerran ja voit joutua hirsipuuhun.

Zarifin mukaan ainoa helpotus tilanteeseen on vapautua hirttosilmukasta.

Zarif tviittasi sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti uusista pakotteista tyrehdyttääkseen iranilaisen öljyn salakuljetuksen. Yhdysvallat ilmoitti keskiviikkona asettaneensa mustalle listalle yritykset tai verkostot, laivat ja tahot, jotka toimittavat öljyä terroristeille.

Yhdysvallat syyttää terroristiseksi tahoksi leimaamansa Iranin kansalliskaartia öljytoimituksista Syyriaan.

rouhani
Iranin presidentti ilmoitti maansa kiihdyttävän uraanin rikastamisprosessia.EPA

Iran ilmoitti hiljan, että se aikoo perjantaina aloittaa uraanin rikastamisprosessin nopeuttamisen. Prosessi tuottaa ydinpolttoainetta ydinvoimaloille. Sitä voidaan hyödyntää myös atomipommissa.

Iran on kiistänyt ydinaseen kehittämisen.

Israelin pääministeri pitää Iranin päätöstä jälleen yhtenä vuonna 2015 solmitun ydinsopimuksen rikkomisena sekä ydinaseprovokaationa.

Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Israelin pääministeri aikoo tavata lähitulevaisuudessa myös Venäjän johtoa.

Lue lisää:

Iranin presidentti toppuuttelee ydinsopua eurooppalaisten kanssa: "Euroopalla on pari kuukautta aikaa täyttää sitoumuksensa"

Lähteet: Reuters, Tass, AFP