Kettuemo ammuttiin kuoliaaksi lähellä kaupungin keskustaa – orvoksi jääneet poikaset odottivat emoaan turhaan pesän suulla

Pesällä vieraillut valokuvaaja löysi kettuemon kuolleena. Ruokavirasto vahvisti kuolinsyyksi ampumisen.

kettu
Kaksi pentua on juuri jäänyt orvoiksi, kun emo on ammuttu.
Arja Vesterholm ei tiennyt kuvaushetkellä ottavansa kuvaa orvoista ketunpojista. Kuvan oton jälkeen hän löysi emon kuolleena. Arja Vesterholm

Kesäkuisena varhaisaamuna valokuvaaja Arja Vesterholm lähti tuttuun tapaansa kuvaamaan suloista kettupesuetta. Hän oli löytänyt kesälomallaan ketunpesän Lappeenrannan keskustan tuntumasta.

Vesterholm odotti kettuemon saapumista pesälle pari tuntia, kuten odottivat myös ketunpoikaset.

– Ajattelin jo poistua paikalta, koska ihmettelin, miksi emo ei ollut saapunutkaan tuomaan ruokaa poikasilleen, Vesterholm kuvailee.

Nainen oli käynyt kuvaamassa pesuetta useaan otteseen. Nyt hän päätti mennä vielä lähemmäs pesää. Kauempana näkyi jotain oranssiin vivahtavaa. Siinä makasi kettuemo kuolleena. Ketunpoikaset olivat odottaneet emoaan turhaan.

– Kyllä se oli erittäin järkyttävää, kuvailee Vesterholm kuolleen ketun löytymistä.

Kuollut kettu tunnistettiin pesueen emoksi vertailemalla kettua aiemmin otettuihin kuviin. Lisäksi myös nisistä oli imetty vastikään, joka kieli siitä, että kyseessä oli emokettu. Kettuemolla oli kaikkiaan viisi poikasta.

Kettu pesueineen kuvassa
Kuvassa komeilee kuollut emokettu kahden poikasen kanssa. Emo oli juuri vieroittanut poikasensa ennen kuolemaansa.Arja Vesterholm

Kuolinsyy: Ampuminen

Kuolinpaikalle tuli myös eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiainen. Hän kuljetti ketun pois.

Kuollut kettu lähetettiin Ouluun Ruokavirastoon tutkittavaksi, jotta kuolinsyy saataisiin selville. Ruokaviraston tutkimuksissa kuolinsyyksi paljastui ampuminen.

– Lavan kohdalla oli reikä. Kyllähän se huomattiin heti, mutta ei siitä voitu kertoa ennen kuin varmaa tietoa olisi, kertoo paikallinen eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiainen Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitosta.

Ruokaviraston tutkimuksissa selvitettiin, onko kuollut kettu pesueen emo. Se varmistui, kun kohdusta löytyi viisi istukan arpea.

Kaksi poikastakin kuolivat

– Emon lisäksi kaksi poikasta löytyi samana aamuna kuolleena, kertoo Mirkka Nousiainen.

Kuolleita ketun poikasia ei lähetetty Ruokavirastoon tutkittavaksi, koska niiden raadot löytyivät vasta myöhemmin tien vierestä vierekkäin makaamasta.

– Sekin oli jotenkin outoa, ihmettelee Nousiainen.

Valokuvaaja Arja Vesterholm on järkyttynyt kuullessaan kuolinsyyn olleen ampuminen.

– Tietysti tieto siitä, että emo oli tapettu jonkin julman ihmisen toimesta, aiheuttaa suurta surua. Elättelin vielä viimeiseen asti toivetta jostakin sairaskohtauksesta tai vastaavasta, kertoo Vesterholm.

Kuvassa makaa kuollut kettuemo.
Kuollut kettuemo löydettiin kesäkuun 9. päivänä Armilan sairaalan läheltä Lappeenrannasta.Anna-Liisa Pirhonen

Orvot poikaset otettiin huostaan ja vapautetaan nyt luontoon

Kolme ketunpoikasta jäi eloon. Pari päivää poikasia tukiruokittiin, jonka jälkeen ne päädyttiin lähettämään hoitoon pääkaupunkiseudun eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin.

– Ne ovat kasvaneet siellä isoiksi. Nyt ne pelkäävät ihmistä ja osaavat saalistaa, kertoo eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiainen.

Nousiainen kertoo, että poikasten pitäisi palata kotikonnuille Lappeenrantaan lähiaikoina, mahdollisesti ensi viikolla. Laki velvoittaa palauttamaan poikaset saman kunnan alueelle, josta ne on löydetty.

Miten jo poikasena ihmisiin tottuneet ketut opetetaan karttamaan ihmistä vai tuleeko poikasista citykettuja?

– Ketunpoikaset ovat asuneet kesäkuun lopulta metsässä. Niiden ainoat kontaktit ihmisiin ovat olleet päivittäiset hoitotoimenpiteet, ruokinta ja siivous. Ihminen ei ole enää kuulunut sen elinympäristöön. Tästä syystä ne ovat alkaneet karttamaan meitä, kertoo Nousiainen.

Asiasta poliisitutkinta

Monta kertaa pesuetta katsomassa käynyt Pekka Mikkola kertoo, että ammuttu emo oli hyväkuntoinen kettu.

– Oli hyvässä karvassa, eikä ollut mikään kapinen kettu, kuvailee lappeenrantalainen Mikkola.

Mikkolan mielestä ketunpesä oli väärässä paikassa. Keskustan lähellä, asutuksen keskellä ketut tottuvat liiaksi ihmisiin ja kesyyntyvät. Kahvipöytäkeskusteluissa taajama-alueella tapahtunutta ampumistapausta on ihmetelty.

– Ei siinä kyllä mitään järkeä ole, vaikka ketun pesä väärässä paikassa olikin. Joku tolkku pitäisi olla. Tuttujen kesken veikkailtu keskenkasvuisten hommiksi, tuskin oikeasti aikuinen ihminen moista tekisi, Mikkola tuumaa.

Eläinsuojeluneuvoja Mirkka Nousiaisella ei ole minkäänlaista tietoa, kuka olisi voinut ketun ampua.

– Tuntuu, että joku sairas ihminen on teon taustalla. Ei tavallinen metsästäjä tällaista tekisi, sanoo Nousiainen.

Nousiainen aikoo tehdä asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Asiasta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).