Koirille etsitään älykkäitä harrastuksia – vielä 80-luvulla Kainuussa oli häkkikoiria, joita lenkkeilytettiin silloin tällöin

Koiran kanssa vietetään yhä enemmän aikaa ja harrastetaan muutakin kuin lenkkeilyä.

koira
Shetlanninlammaskoira agilityradalla.
Agilityradalla koira pujottelee esteen läpi. Kuvituskuva.Kalle Niskala / Yle

Koirien koulutukselle on Kainuussa enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Suosiossa ovat pentukoirakurssit, nuorten koirien peruskoulutus ja koirien tottelevaisuuskoulutukset. Koiranomistajat kysyvät eniten apua koira-arjen sujuvuuteen.

– Ihmiset ottavat koiria luullen, että pennut syntyvät temppumestareiksi ilman koulutusta. Pitää ymmärtää, että ne eivät synny tähtinä, sanoo Kainuun kennelpiirin palvelus- ja seurakoirajaostonpuheenjohtaja ja sihteeri Niina Kilponen.

– Ihmiset ovat yhä tietoisempia siitä, että koira pitää kouluttaa. Lemmikin kanssa voi tehdä jotain väärin pentuvaiheessa, ja arjesta voi olla hankala suoriutua ilman koiran koulutusta, jatkaa koirankasvattaja ja yrittäjä Teija Viljanmaa.

Koiran kanssa vietetään yhä enemmän aikaa. Taakse on jäänyt 1980-luku, jolloin Kainuussa oli häkkikoiria, joita lenkkeilytettiin silloin tällöin. Eläimeltä odotetaan älyllistä harrastamista.

– Rally-toko on nyt koiraihmisten suosiossa. Se on yhdistelmä kolmesta lajista: koiratanssista, agilitysta ja tottelevaisuuskoulutuksesta. Lajissa radalla pitää suorittaa erilaisia tehtäviä siinä järjestyksessä, jossa tuomari on ne laatinut, kertoo Viljanmaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!