Sähköyhtiöiden fuusio poliitikkojen käsissä – “Jos se johonkin kaatuu, niin eiköhän se ole keskinäiseen luottamuksen puutteeseen”

Omistajakunnat tekevät päätöksen Savon Voiman ja Kuopion Energian fuusiosta syksyn aikana.

Savon Voiman taustalla on 20 kaupunkia ja kuntaa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Savon Voima ja Kuopion Energia aikovat yhdistyä vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Käytännössä yhdistyminen ei ainakaan laske sähkön siirtohintoja Pohjois-Savossa, sillä verkkoyhtiöt jatkavat erillisinä ja päättävät itse sähkön siirtohinnoista.

– Resurssien yhdistäminen hillitsee kuitenkin hinnan nousupaineita. Samalla pystymme yhdistämään toimintoja Kuopiossa eli palvelut yksinkertaistuvat asiakkaille, Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen kertoo.

Fuusiossa muodostuisi liikevaihdolla mitattuna Suomen kolmanneksi suurin kuntaomisteinen energiayhtiö. Asiakkaita uudella yhtiöllä olisi yhteensä noin 175 000.

– Minusta tärkeintä yhdistymisessä olisi, että me kuopiolaiset pääsisimme yhtenä osapuolena paremmin mukaan valtakunnallisiin neuvottelupöytiin, missä päätetään tulevista energialinjauksista, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kananen kertoo.

Yhdistyminen ei ainakaan laske sähkön siirtohintoja Pohjois-Savossa. Kuvituskuva. Kuva: Matti Myller / Yle

Fuusion toteutuminen vaatii vielä omistavien kuntien hyväksynnän. Poliittiset päättäjät keskustelevat kunkin kunnan vallasta päättää omista energia-asioistaan.

– Täytyy muistaa, että kyseessä on vasta neuvotteluryhmän esitys. On normaalia, että se menee poliittiseen keskusteluun ja sitä käydään tarkasti läpi. Fuusio on erinomainen asia ja toteuttamiskelpoinen, mutta aiesopimuksen, yhtiöjärjestyksen ja osakassopimusliitteen yksityiskohtia täytyy vielä katsoa yhdessä läpi, kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Allu Koskinen kertoo.

Fuusio vaatii omistavien kuntien hyväksynnän

Omistajakunnat tekevät päätöksen yhdistymisestä syksyn aikana.

– Näen, että Kuopion rooli niin sanottuna Itä-Suomen pääkaupunkina nousee hyvin esille neuvotteluratkaisuissa. Kuopion ja muun alueen hyödyt ovat yhtenäiset, Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen sanoo.

Savon Voiman toimitusjohtaja Arto Sutinen uskoo, että päättäjät tekevät huolellista pohdintaa kaikissa omistavissa kunnissa. Kuva: Savon Voima

Kuopion Energian toimitusjohtaja Esa Lindholm ei halua ottaa kantaa päätöksentekoon.

– Päätöksenteko kuuluu valtuustolle, eikä ole minun asiani ottaa siihen kantaa. Olen tietysti neuvotteluryhmän esityksen takana.

Kuopion kaupunginhallitus ei ole vielä hyväksynyt aiesopimusta Kuopion Energian ja Savon Voiman yhdistymisestä.

Alun perin aiesopimuksen hyväksymisestä oli tarkoitus päättää 19. elokuuta olleessa kaupunginhallituksen kokouksessa, mutta Kuopion kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen poisti asian esityslistalta.

Sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Jaakko Kosunen pitää keskusteluvaiheen pidentämistä hyvänä asiana.

– Kaikki pääsevät perehtymään asiaan hyvin, ettei jäisi mitään epäilyksiä. En itse kuitenkaan näe tässä mitään suuria tai pieniäkään esteitä sille, miksei asia menisi läpi.

Aikataulu tiukka, mutta mahdollinen

Tavoiteaikataulun mukaisesti uusi yhtiö aloittaa toimintansa ensi vuoden alusta. Järjestelyn toteutuminen edellyttää kuitenkin omistavien kuntien yksimielisyyttä.

– Suunnitelma on toteuttamiskelpoinen ja hyvin valmisteltu ajatellen koko maakuntaa ja sen tulevaisuutta. Kyllä tässä fuusiossa on hyviä elementtejä, kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Björn Cederberg pohtii.

Kuopion kaupungin valtuustoryhmät ovat yhtä mieltä siitä, että alustava aikataulu on mahdollinen. Toisaalta muutamat valtuustoryhmät painottavat myös sitä, ettei fuusion kanssa kannata turhaan kiirehtiä.

– Ei tämä välttämättä ole läpihuutojuttu, vaan täytyy antaa sillekin ajatukselle mahdollisuus, että joudutaan pidempään neuvottelemaan. Koetetaan kuitenkin ensin tässä aikataulussa saada ratkaisu, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Meriluoto sanoo.

Kuopion osuus poliittisen puolen hallinnossa?

Kuopion kaupunki on suurin yksittäinen omistaja Savon Voiman omistamassa Savon Energiaholdingissa. Kuopion kaupunki omistaa kokonaisuudessaan Kuopion Energia -konsernin.

Uudessa energiayhtiössä Kuopion kaupungilla on isoin osakeomistajuus eli 40 prosenttia. Muut osakkeet jakaantuisivat muille 19 omistajakunnalle.

Kuopion kaupungin valtuustoryhmät pohtivat vielä muun muassa sitä, miten uusi energiayhtiö vaikuttaa valtaan päättää kaupungin omista energia-asioista. Kuva: Yle

Poliittiset päättäjät pohtivat miten uusi energiayhtiö vaikuttaa kunkin kunnan valtaan päättää omista energia-asioista.

– Meille on tärkeätä, että kuopiolaisilla säilyy päätäntävalta omiin energia-asioihin. Keskustelemme vielä esimerkiksi siitä, miten huomioidaan riittävästi puolueiden edustavuus yhtiön hallinnossa, vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Laura Meriluoto kommentoi.

Meriluoto painottaa fuusion hyötyjen tarkastelemista kuopiolaisten näkökulmasta. Sinisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Kimmo Kivelä näkee yhtiöiden fuusion luontevana kehityksenä.

– Näen tärkeänä, että kuntien välille syntyy luottamuksen ilmapiiri, ettei tule vaikutusta, että joku pyrkii hyötymään toisen kustannuksella, Kivelä kertoo.

Pääasiassa myönteiset tunnelmat

Edellisen kerran Savon Voima ja Kuopion Energia selvittivät fuusioitumista viisi vuotta sitten. Tuolloin merkittävin syy fuusion hylkäämiseen oli Kuopion Energian yhtiöittäminen.

Kuopion Energia on kokonaisuudessaan Kuopion kaupungin omistama. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Nyt Kuopion kaupungin valtuustoryhmät näkevät yhtiöiden yhdistymisen pääasiassa positiivisena kehityksenä.

– Toivon, ettei tulisi mitään estettä tälle fuusiolle niin kuin viimeksi. Päästäisiin neuvotteluissa siihen tulokseen, että tämä fuusio tapahtuisi, koska nyt on otollinen hetki sille, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Marja Berg sanoo.

Perussuomalaisten valtuustoryhmä kokoontuu vielä maanantaina pohtimaan yhteistä kantaa fuusioon.

– Puheenjohtajana haluan, että käymme tämän asian läpi kaikkien valtuustoryhmäläisten kanssa ennen kuin luomme varsinaisen ryhmän kannan, perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Minna Reijonen selventää.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kananen on luottavaisin mielin fuusion toteutumisesta.

– Minusta toteutumiselle ei ole esteitä. Jos se johonkin kaatuu, niin eiköhän se ole keskinäisen luottamuksen puutteeseen, Kananen arvioi.

Uutista korjattu kello 17.01: Jutun pääkuvan kuvatekstissä kerrottiin aluksi virheellisesti, että Savon Voiman omistaisi 20 pohjoissavolaista kaupunkia ja kuntaa. Omistajakuntia on kuitenkin myös Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa.

Lue lisää aiheesta: