Greenpeace vaatii pikaruokajäteiltä toimia Amazonin tuhoamista vastaan – maatalous hävittää maailman suurinta sademetsää

Ympäristöjärjestö toteaa, että jotkut isot yhtiöt ovat jo reagoineet metsätuhoon Etelä-Amerikassa.

Kapusiiniapina Amazonin sademetsässä. Kuva: Mark Green / AOP

Greenpeacen syyttävä sormi osoittaa erityisesti kansainvälisten pikaruokajättien McDonaldsin, Burger Kingin ja Kentucky Fried Chickenin suuntaan. Se vaatii yhtiöitä irtisanoutumaan tuotteista, jotka ovat yhteydessä Amazonin sademetsän tuhoon.

– Brasilian presidentti Jair Bolsonaro voi jatkaa ympäristövihamielistä agendaansa vain niin kauan kuin kansainväliset yritysjätit hankkivat tuotteita, jotka ruokkivat tuhoa ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Pikaruokajätit eivät voi jatkaa entiseen malliin, kun maailman suurinta sademetsää poltetaan karjatalouden tieltä, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Greenpeacen mukaan presidentti Bolsonaron kaudella Amazonin tulipalojen määrä on kasvanut yli 100 prosentilla viime vuodesta.

Ympäristöjärjestö huomauttaa, että muilla toimialoilla on reagoitu Amazonin katastrofaaliseen tilanteeseen.

Esimerkiksi VF Corporation, joka omistaa Timberland-, North Face-, ja Vans-vaatemerkit, on ilmoittanut jäädyttävänsä nahan hankinnan Brasiliasta.

Lisäksi sijoitusyhtiöt Nordea Asset Management, Storebrand ASA ja KLP eläkerahasto ovat julkistaneet tarkkailevansa ja rajoittavansa sijoituksia Brasiliaan, Greenpeace sanoo tiedotteessaan.

Lue lisää: