Tosi-tv-ohjelman teko vaatii paljon taustatyötä – uudelle realitysarjalle löytyi sopiva kuvauspaikka kuukausien etsinnän jälkeen

Kuvauspaikalla on suuri merkitys realityohjelmalle. Pieksämäeltä löytyi sopiva maatila Suomi Farmi -sarjan kuvauksille.

Pieksämäki
Vanhan tallin ovi.
Niko Mannonen / Yle

Kauniissa maalaismiljöössä Pieksämäellä kuvataan parhaillaan Farmi Suomi -ohjelmaa. Realitysarja tulee ohjelmistoon televisiossa ensi vuonna. Sarjassa 12 julkisuuden henkilöä pyörittää vanhan ajan maatilaa, jossa ei ole käytössä moderneja mukavuuksia, kuten juoksevaa vettä tai maatalouskoneita

Sarjalle sopivan kuvauspaikan löytäminen oli tuotantotiimille kuukausien urakka. Tiimillä oli aluksi ehdolla 60 maatilaa ympäri maata pohjoista Suomea lukuun ottamatta. Moni osallistuu ohjelman tekoon Helsingistä kulkemalla. Vuokrattavissa olleilla tiloilla oli sen jälkeen vielä monta seulaa läpäistävänä.

– Isoimmat kriteerit etsinnässä olivat, että siellä piti olla tilanomainen rakennuskanta: Päätalo, johon mahtuu kaikki 12 kilpailijaa nukkumaan ja lisäksi navetta, kylmäkellari sekä aitta. Tilan oli myös oltava lähellä järveä ja suhteellisen erityksissä muusta asutuksesta ja liikenteestä, kertoo ohjelman vastaava tuottaja Jarkko Luoma Moskito Television Oy:stä.

Pieksämäeltä löytyi viime keväänä Farmi Suomi -sarjalle sopiva, idyllinen kuvauspaikka. Eräs pieksämäkeläinen isäntä sai samalla ohjelmasta töitä. Terho Häkkinen toimii sarjassa pehtoorina, joka jakaa kilpailoille farmin hoitoon liittyviä tehtäviä ja tuomaroi niitä. Hän oli heti valmis lähtemään mukaan ohjelman tekoon.

– Todella mielenkiintoista oli lähteä tällaiseen mukaan. Minulla on ennestään jotain pientä esiintymiskokemusta ja musiikkitaustaa. Mutta runsas maatalouskokemukseni ja perinnetietoni ratkaisi varmasti mukaan pääsyni, sanoo Häkkinen.

Paljon käsiä ja kovaa työtä

Keski-Suomen ja Etelä-Savon alueella tehdään myös kahta muuta tositelevisio-ohjelmaa, Huutokauppakeisaria Uuraisilla ja Vain Elämää -sarjaa Hirvensalmella. Tosi-tv-sarjojen tekeminen vaatii paljon enemmän panostusta kuin katsoja voisi ruudusta katsottuna päätellä.

Farmi Suomi -sarjan tekemiseen osallistuu Pieksämäellä yli 20 ihmistä. Lisäksi ohjelman tekoon tarvitaan monia paikallisia apukäsiä, paljon ennakkovalmistelua ja viikkojen kuvaukset. Vaativinta ohjelman teossa on vastaavan tuottajan mukaan kuvausten alku.

– Tiukimmat hetket ovat aina kuvausten ensimmäisellä viikolla. Silloin paljastuu kaikki pienetkin asiat, jotka kannattaakin tehdä toisella tavalla. Myös meidän tuotantotiimin ihmiset huomaavat usein jonkun tavan, jolla jokin asia saadaan tehtyä fiksummin, kertoo Luoma.

Tuleeko ohjelmasta hitti vai huti, selviää ensi vuonna.

– Tämän tyyppisessä ohjelmassa on tärkeintä, että ohjelman perusformaatti on hyvä. Meillä on myös oltava mielenkiintoiset ihmiset mukana. Kyllä ne ihmiset tekevät sen, että kuinka mielenkiintoisia persoonia meillä siellä on formaatin lisäksi, sanoo Luoma.