Esko Huhta häädettiin mökkitontiltaan, koska kiinteistölle ilmestyi toinen omistaja 20 vuoden takaa – Nyt hän jäi ilman korvauksia oikeudessa

Pirkanmaan käräjäoikeuden mukaan Esko Huhdan olisi pitänyt odottaa lainhuutoa ennen kuin aloittaa mökin rakennustyöt.

kiinteistöt
Esko Huhta
Esko Huhta sanoo, että poikkeuksellinen omistussotku on vienyt hänen terveytensä.Jari Hakkarainen / Yle

Punkalaitumella mökkitontiltaan häädetty Esko Huhta jäi ilman korvauksia kiinteistön kauppaa koskevassa poikkeuksellisessa oikeuskiistassa.

Huhta joutui kesäkuussa tyhjentämään tontin sille rakentamistaan ja siirtämistään rakennuksista, koska hän ei omistanutkaan ostamaansa tonttia. Kiinteistölle oli ilmestynyt toinen omistaja vuosikymmenten takaa.

Tuhannen neliömetrin tontilla oli mökki, sauna ja varastoja. Huhta vaati oikeudessa kiinteistön myyjältä 55 000 euron korvauksia.

Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi Huhdan vaatimuksen kiinteistön arvoa korottaneista ja kiinteistöön laitetuista kustannuksista.

Samalla oikeus purki kiinteistöä koskevan kaupan ja määräsi myyjän palauttamaan Huhdalle 500 euron kauppahinnan korkoineen.

Huhta on pettynyt ja haluaa valittaa tuomiosta.

– Miten ihmiselle voi tehdä tällaista? Huhta kysyy.

Huhdan mukaan omistussotku on vienyt hänen terveytensä ja tuomio pahentaa terveydentilaa entisestään.

Huhta aikoo vaatia korvauksia myös kunnalta ja kaupanvahvistajalta.

Oikeus: Huhta otti riskin

Oikeuden mukaan Huhta ei saa korvauksia, koska hän alkoi rakentaa kiinteistölle ennen kuin hänellä oli lainhuuto kiinteistöön ja ennen kuin rakennusluvan ehdot täyttyivät.

Oikeus katsoo, että Huhta on ottanut riskin siitä, että hänelle ei myönnetäkään lainhuutoa ja hän menettää kiinteistön jollekin toiselle.

Huhta ihmettelee oikeuden perusteluja. Huhta sanoo, että hän oli saanut Punkalaitumen kunnalta luvan aloittaa rakennustyöt ja että lainhuudon hakemiseen oli aikaa puoli vuotta.

Myyjä, vuonna 1937 syntynyt maatalon emäntä, ja hänen asioitaan omistuskiistassa hoitava tyttärensä eivät ole halunneet tulla nimellään julki asian käsittelyssä.

Myyjän asianajaja Heikki Rantanen sanoo, että tuomio on sellainen kuin he toivoivat.

Rantanen kertoo, että myyjä myönsi oikeudessa, että kaupan purkamisen edellytykset täyttyvät. Myyjä on valmis palauttamaan 500 euron kauppasumman Huhdalle.

Toinen omistaja haki lainhuudon viime hetkellä

Ratkaiseva seikka koko sopan syntymisessä on se, että Huhta ei tarkastanut kiinteistön lainhuutoa juuri ennen kaupantekoa. Tämän vuoksi häneltä jäi huomaamatta, että myyjä ei ollutkaan kaupanteon hetkellä tontin omistaja.

Huhta teki kaupat kiinteistöstä 7.7.2015. Lainhuutotodistus oli tulostettu 10.6.2015. Tässä välissä Oy Pro Ictus Ab -niminen yritys kuitenkin haki lainhuudon kiinteistöön, jonka se oli ostanut jo 20 vuotta aiemmin.

Tämän vuoksi kiinteistön omistus ei voinut kaupanteossa siirtyä myyjältä Huhdalle.

Huhta kuvitteli kuitenkin kaiken olevan kunnossa muun muassa siksi, että Punkalaitumen rakennusvalvonta näytti vihreää valoa rakennusluvan saamiselle. Rakennusvalvonnallakaan ei ollut tietoa toisesta omistajasta.

Huhta haki rakennuslupaa 4.6.2015 ja rakennuslupa myönnettiinkin lopulta 3.9.2015.

Oikeusjutut veivät yöunet

Joulukuussa 2015 mökki oli jo rakennettu, kun Esko Huhdan maailma mullistui. Punkalaitumen kunta kehotti keskeyttämään rakennustyöt omistusoikeuden selvittämisen ajaksi. Pro Ictus oli ilmoittanut kunnalle, että se omistaa kiinteistön.

Alkoi yöunet vienyt oikeudenkäyntien sarja, jonka lopputuloksena Huhta joutui tyhjentämään tontin tämän vuoden kesäkuun loppuun mennessä.

Omistussotkun siemenet kylvettiin jo vuonna 1995. Silloin Pro Ictus teki kaupat kiinteistöstä. Yritys ei kuitenkaan hakenut kiinteistölle lainhuutoa kaupan jälkeen.

Lainhuuto oli hakematta vuosikausia, kunnes myyjä vuonna 2011 haki lainhuutoa yli kymmenen vuotta aiemmin myymäänsä tonttiin. Maanmittauslaitos myönsi lainhuudon, koska sillä ei ollut tietoa siitä, että kiinteistö oli aikaisemmin myyty eteenpäin.

Kun Huhta osti tontin vuonna 2015, myyjä siis myi saman tontin jo toiseen kertaan.

Kesäkuussa Yle kysyi Pro Ictusilta, miksi yritys haki lainhuutoa vuonna 1995 tehtyyn kauppaan vasta kesällä 2015. Yrityksen edustaja Börje Juhani Heikkilä vastasi näin:

– Vastataan vastakysymyksellä, että entäpä jos emme olisi olleet ajoissa asialla niin olisi kaupan myyjän kaksoisluovutus/petos jäänyt silleensä.

Huhta valmistelee uutta tonttikauppaa

Häädön hetkellä Huhdalle ilmestyi yllättävä auttaja. Huhta sai siirtää rakennukset paikallisen maanviljelijän Ilkka Mäkelän omistamalle tontille. Huhta ei tuntenut Mäkelää ennestään.

– Ihan itku tuli, kun on tällaisia ihmisiä, Huhta sanoo.

Mäkelän tontilla oli jo ennestään mökki, jossa Huhta asuu nyt vuokralla.

Huhta kertoo, että aikoo ostaa tontin Mäkelältä. Rakennuslupa tontille on jo kiikarissa.

Lue lisää:

Esko Huhdan tontille ilmaantui toinen omistaja vuosikymmenten takaa ja nyt hänet häädettiin rakennuksineen – uusi käänne toi apua läheltä

Harvinainen omistussotku: Esko Huhdan tontille ilmestyi toinen omistaja vuosikymmenten takaa – nyt hänellä on 12 päivää aikaa tyhjentää tontti