Harjoittelu ulkomailla poiki 19-vuotiaalle amisopiskelijalle töitä ja rakkauden – ammattiopistoissa povataan vaihto-opiskelun suosion kasvua

Nuorten kielitaito on kohentunut, mikä voi kasvattaa ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden intoa lähteä vaihtoon.

Kotimaa
Riveria opiskelija Tanja Gromov
Tanja Gromov odottaa innolla paluuta alppimaahan.Lea Joutsensaari / Yle

Joensuulainen matkailuvirkailijaksi opiskeleva Tanja Gromov pakkasi viime keväänä laukkunsa ja suuntasi Itävaltaan Slovenian rajalle Villach-nimiseen kaupunkiin. Siellä odotti harjoittelupaikka hotellissa.

– Ensimmäiset kaksi viikkoa oli sellainen olo, että on ihan hukassa. Osa hotellin työntekijöistä puhui englantia ja loput yrittivät parhaansa mukaan auttaa minua selviämään askareista. Olihan siinä oma työnsä alussa, mutta äkkiä se alkoi tuntua kodilta ja kielenkin oppi.

19-vuotias Tanja Gromov oli työharjoittelussa hotellissa pari kuukautta. Puitteet olivat mainiot, sekä työpaikalla että sen ympäristössä.

Hotelli oli pienen nyppylän laella sijaitseva entinen luostari, joka huokui vanhaa, hyvin säilynyttä arkkitehtuuria.

Myös hotellin henkilökunta otti uuden työntekijän lämpimästi vastaan.

Ammattioppilaitokset kansainvälistyvät

Matkailuvirkailija Tanja Gromoville päätös lähteä opiskelun aikana työharjoitteluun ulkomaille oli hyvin luonteva. Rajojen ylittäminen samalla tavalla kiinnostaa nykyisin yhä useampaa ammattioppilaitoksen opiskelijaa.

Kansainvälinen toiminta on vilkasta muun muassa Pohjois-Karjalassa. Ammattioppilaitos Riveriasta lähtee vuosittain ulkomaille joko työharjoitteluun tai opiskelemaan parisataa nuorta, kertoo kansainvälisyyden kehittäjä Ara Hayrabedian.

Suosituimmat maat ovat Saksa, Espanja, Slovenia ja Venäjä. Näiden maiden lisäksi oppilaat suuntaavat myös kaukomaille, muun muassa Intiaan, Japaniin ja Kiinaan.

– Meillä on tavoitteena, että ulkomaille voisi lähivuosina lähteä vuosittain noin 350 nuorta. Tämän mahdollistaa oppilaitosten lisääntyvä yhteistyö sekä nuorten kohentunut kielitaito.

Myös Ammattiosaamisen Kehittämisyhdistyksessä ollaan toiveikkaita nuorten liikkuvuuden lisääntymisestä.

Opiskelijoiden innostus lähteä ulkomaille notkahti hivenen viime vuosina, mutta nyt väheneminen on pysähtynyt, sanoo asiantuntija Saku Lehtinen AMKE ry:stä.

– Europarlamentti ja -komissio ovat osoittaneet kiinnostusta ERASMUS-rahoituksen nostamiseen, joten taloudellista tukea olisi tulossa enemmän.

Nuorten into lähteä ulkomaille ei ole kiinni pelkästään rahasta. Siihen vaikuttavat myös opintojen eteneminen, perhesyyt, kielitaito sekä kotimaan työtilanne.

Opiskelija Tanja Gromov
Tanja Gromov pääsi leipomaan Itävallassa perinteisiä pääsiäisleivonnaisia.Elena Wurmitzer

Tippikulttuuri kukoistaa alppimaassa

Tanja Gromov teki itävaltalaisessa hotellissa monenlaisia töitä. Hän tarjoili ravintolassa sekä työskenteli hotellin leipomossa ja keittiössä.

Työtehtäviin kuului muun muassa jälkiruokien valmistus ja buffetin laittaminen. Erityisesti työskentely ravintolassa jäi hyvin mieleen.

– Tarjoilijana sai aina hyvää tippiä. Tippikulttuuri on siellä aina läsnä ja se näkyy asiakaspalvelussa. Tarjoilijat ovat kohteliaampia kuin Suomessa ja ottavat asiakkaan paljon paremmin huomioon.

Ulkomailla ollessa saattaa nuorelle sattua myös epämiellyttäviä tilanteita. Tanja Gromov kehottaakin ottamaan selvää kohdemaan kulttuurista, tavoista ja etiketistä.

– Minulle sattui esimerkiksi niin, että en ravintolassa muistanut aina teititellä tai puhutella asiakkaita rouviksi ja herroiksi. Silloin saattoi saada pitkiä katseita vanhemmilta ihmisiltä.

Kaiken kaikkiaan kokemukset kahden kuukauden harjoittelusta olivat niin hyviä, että lokakuussa on jälleen pakattava matkalaukku. Itävaltalaisessa hotellissa odottaa työ ja rakkaus.

– Sain töitä samasta paikasta talveksi ja sitten talvisoppari vaihtuu kesäsoppariksi. Ja kun samalta työpaikalta löytyi rakkauskin niin takaisin on päästävä mahdollisimman pian.

Käytännön asioiden lisäksi ulkomaille lähtevällä nuorella kannattaa olla asenne ja motivaatio kohdallaan.

– Maan kulttuuriin ja tapoihin kannattaa tutustua etukäteen ja kaikesta kannattaa olla kiinnostunut. Eikun reippaalla asenteella menoksi, juuri valmistunut Gromov vinkkaa.

Lue lisää:

Ammattiopiskelijoiden into lähteä työharjoitteluun ulkomaille laskee – opiskelija Juuso Lehtomäen mukaan opintojen pitäisi joustaa enemmän