Tv-ohjelma manipuloi koululaisia demokratiakasvatuksen nimissä – "ulkovallat" puuttuivat Norjan kouluvaaleihin valeprofiileilla ja -uutisilla

NRK:n ylin johto ei ole tiennyt tiedeohjelman hankkeesta etukäteen.

Norja
Folkeopplysningen -ohjelman etusivu.
Folkeopplysningen -ohjelman etusivu.NRK, Petteri Sopanen / Yle

Norjan yleisradioyhtiön NRK:n tiedeohjelma Folkeopplysningen eli Kansanvalistus on joutunut myrskyn silmään puututtuaan elo-syyskuun kouluvaaleihin demokratiakasvatuksen nimissä. Ohjelma on testannut kuinka vaalivaikuttaminen toimii käytännössä manipuloimalla yksittäisen koulun oppilaita kuukausien ajan.

Keinovalikoimassa ovat olleet niin sosiaalisen median valeprofiilit kuin keksityt uutisetkin. Niiden avulla oppilaille on haluttu opettaa kuinka "ulkovallat" voivat vaikuttaa vaalitulokseen.

NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)kyseisen koulun rehtori ja kunnan juristit ovat tienneet manipuloinnista etukäteen.

Lillestrømin lukion oppilaille paljastettiin vasta tällä viikolla, että heitä on manipuloitu järjestelmällisesti helmikuusta lähtien. Manipuloinnin tavoitteena oli saada mahdollisimman moni koululainen kannattamaan Norjan keskustapuoluetta, joka edellisissä kouluvaaleissa sai Lillestrømin lukiossa pienimmän kannatuksen.

"Samat metodit kuin Venäjän vaalivaikuttamisessa"

Ohjelman tuottajan Tor Erik Olsenin mukaan vaalivaikuttamiskokeessa käytettiin samoja metodeja, joita Venäjän on todettu käyttäneen yrityksissa vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin.

Olsenin mukaan ohjelma olisi halunnut käyttää kokeessaan "oikeita vaaleja", mutta ei saanut aikeelle hyväksyntää NRK:ssa.

Ohjelman tekijöiden käytössä ei ollut listaa kohteeksi valitun koulun oppilaista, joten he hankkivat tiedot oppilaista perustamalla Facebookiin väärennetyn tilin koulun ilmastolakkoa varten. Tämän sivun seuraajille on sitten lähetetty Facebookissa ja Instagramissa keskustamyönteisiä viestejä.

Keinovalikoimaan on kuulunut myös oikeita uutissivustoja muistuttavien valeuutissivustojen luominen kilpailevien puolueiden mustamaalaamiseksi ja keskustapuolueen kehumiseksi. Oppilaisiin kohdistetuissa valeuutisissa kerrottiin muun muassa kilpailevan puolueen ajamasta internetin käytön rajoittamisesta ja deodoranttikiellosta.

Osa oppilaista puolustaa ohjelman toimintaa

Koululaisten manipuloiminen tv-ohjelmaa varten on nostattanut Norjassa laajaa arvostelua. Muun muassa useat poliitikot ja nuorisojärjestöjen edustajat ovat tuominneet NRK:n toiminnan.

Lukuisten nuorisojärjestöjen kattojärjestön LNU:n puheenjohtaja Rode Hegstad vaatii VG-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) NRK:ta pyytämään anteeksi sitä, että se on käyttänyt koululaisia koekaniineinaan.

Osa vaalivaikuttamisen kohteina olleista koululaisista on kuitenkin asettunut NRK:n ohjelman tueksi. Lillestrømin lukiossa opiskeleva Hanna Revelsby toteaa Aftenpostenissa (siirryt toiseen palveluun) olevansa hyvillään siitä, että ohjelma on avannut hänen silmänsä vaalimanipulaatiolle.

NRK:n ohjelmajohtaja Thor Gjermund Eriksen sanoo, ettei hän ole tiennyt etukäteen tv-ohjelman tekijöiden toiminnasta. Eriksenin mukaan toimintatapoja käydään nyt läpi yhtiössä. (siirryt toiseen palveluun)

Kouluvaaleissa oppilaat äänestävät samalla lailla kuin varsinaisissa vaaleissa tutustuakseen Norjan vaalijärjestelmään. Tänä syksynä Norjassa järjestetään kunta- ja maakäräjävaalit.

Lillestrømin lukion tämän vuoden kouluvaaleissa (siirryt toiseen palveluun) keskusta sai 3,1 prosentin kannatuksen, kun vuoden 2017 kouluvaaleissa keskustan kannatus koulussa oli kaksi prosenttia ja vuonna 2015 1,7 prosenttia. Suurimman kannatuksen koulussa sai työväenpuolue, jota äänesti 31,2 prosenttia. Kaikkien Norjan koulujen yhteenlasketuissa tuloksissa keskustapuolueen kannatus oli kahdeksan prosenttia.