1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lapualaisooppera

Lapualaisooppera kohahduttaa teatterisyksyä Pohjanmaalla – "Fasismi ei ole mihinkään kuollut, vaikka lapuanliike kenties onkin"

Juha Luukkosen uusi sovitus Lapualaisoopperasta etsii syitä väkivallan syntyyn. Näytelmän ensi-ilta on Seinäjoen kaupunginteatterissa lauantaina.

Lapualaisooppera
Hurjana Hiljana nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämöllä Ilona Pukkila.
Hurjana Hiljana nähdään Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämöllä Ilona Pukkila.Jukka Kontkanen / Seinäjoen kaupunginteatteri

"Vuosi on 1929. Tämä tässä on Kosolan talo Lapualla. Tuossa virtailee hiljaisena ja tummana Lapuanjoki." Artturi Vuorimaan sanat kajahtavat Seinäjoen kaupunginteatterin näyttämöllä.

Legendaarinen musiikkinäytelmä Lapualaisooppera esitetään nyt ensimmäistä kertaa ammattiteatterissa Pohjanmaalla, lapuanliikkeen synnyinmailla. Näytelmän ensi-ilta on Seinäjoella lauantaina.

Arvo Salon ja Kaj Chydeniuksen Lapualaisooppera kertoo oikeistoradikalismin noususta ja kansan kahtia jakautumisesta 30-luvun Suomessa. Kantaesityksensä se sai vuonna 1966 Helsingin Ylioppilasteatterissa.

Lapualaisooppera uudella otteella

Seinäjoen Lapualaisooppera liikkuu rinnakkain historiassa ja nykypäivässä. Yhteyksiä 30-luvun väkivallan ajasta on helppo vetää nykypäivään.

– Fasismi ei ole mihinkään kuollut - valitettavasti, vaikka lapuanliike kenties onkin, sanoo ohjaaja Juha Luukkonen.

Luukkonen on tarttunut Lapualaisoopperaan lujalla otteella.

– Olennaisinta on kertoa aihetta ja teemoja eikä esimerkiksi juonta. Jos teemojen kertominen vaatii sitä, että alkuperäistä tekstiä muokataan, niin sitten niin tehdään.

Työtään Luukkonen sanoo kuitenkin tehneensä alkuperäistä teosta kunnioittaen. Esityksessä kuullaan muun muassa kantaesityksen ohjaajan Kalle Holmbergin puhetta ja myös pätkiä originaalilevytyksestä.

– Kyllä tämä [Seinäjoen kaupunginteatterin esitys] tiedostaa olevansa osa jatkumoa.

Ohjaaja Juha Luukkonen
Ohjaaja Juha Luukkonen haastaa yleisönsä pohtimaan väkivallan synnyn syitä.Anna Valtari / Seinäjoen kaupunginteatteri

Lapualla kohistiin 2001

Lapualaisooppera kohahdutti edellisen kerran oikein kunnolla Pohjanmaalla 18 vuotta sitten. Silloin Lapuan harrastajanäyttelijät tekivät oman versionsa näytelmästä.

Lapualaisten Lapualaisoopperan tuottaja Kari Manu näki näytteet Seinäjoen kaupunginteatterin lapualaisoopperasta avoimessa tiedotustilaisuudessa ja on varannut liput esitykseen.

– Mielenkiinnolla odotan.

Manu muistuttaa, että 18 vuotta on pitkä aika. Sinä aikana on vettä virrannut paljon Lapuanjoessa eikä lapuanliikkeen aikalaisia ole enää yleisön joukossa.

Lapualla yleisön joukossa oli myös Arvo Salo (1932 - 2011), joka silloin haastattelussa totesi unelmansa toteutuneen, kun Lapualaisooppera esitetään Lapualla.

Se sanomahan on ikuisuusaihe eikä se voi siitä miksikään muuttua varsinkaan kun maailma itse ei ole muuttunut. Me joka päivä olemme samojen veristen historioitten kanssa kasvot vastatusten kuin oltiin 30-luvulla - puhumattakaan toisesta maailmansodasta, jonka nämä samat pilkattavat aatteet puhuivat ihmiskunnan päälle. (Arvo Salo, TV2:n haastattelussa Lapualla elokuussa 2001)

"Nämä asiat ovat jatkumoja"

Seinäjoen kaupunginteatterin Lapualaisooppera katsoo väkivallan taakse. Juha Luukkonen haastaa pohtimaan ja ymmärtämään, mistä fasismi kumpuaa, minkälaisia tilanteita ja ihmiskohtaloita sen takana on.

Luukkosen mukaan olennaisinta on nähdä ja ymmärtää, mikä väkivaltaa synnyttää.

– Muuten olemme vain taivastelemassa ja ihmettelemässä, kuinka tämä on mahdollista, että taas tapahtui näin emmekä ymmärrä, että juuri siitä on kysymys, että taas tapahtui näin.

– Nämä asiat ovat jatkumoja. Ne eivät ole pelkästään historiaa, ne ovat myös nykypäivää ja jos emme ole varovaisia, ne ovat myös meidän tulevaisuuttamme.

Lue lisää:

Talonpoikaismarssi, punavangin ja nimismiehen tyttären rakkaustarina ja poika kyydittämässä isäänsä – Lapuanliike on oopperantekijöiden mukaan nyt ajankohtaisempi kuin koskaan

Ilmajoen Musiikkijuhlien seuraava ooppera kertoo lapuanliikkeestä – kantaesityksen säveltää Jukka Linkola

Lapualaisooppera nähdään ensi syksynä Seinäjoen kaupunginteatterissa

Lue seuraavaksi