Vaasan Ravilaaksoon toivotaan yhteisöllisyyttä ryhmärakennuttamisella – luvassa koti jopa 2500 asukkaalle

Vaasan entisen raviradan paikalle rakentuvaan Ravilaaksoon halutaan uudentyyppistä kaupunkiasumista. Osa tonteista varataan ryhmärakennuttamiselle.

Rakentaminen & kiinteistöt
Havainnekuva Vaasan Ravilaaksosta. Alueen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alussa.
Havainnekuvassa Vaasan Ravilaakso kuvan keskellä. Alueen rakentaminen on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alussa. Vaasan kaupunki

Ravilaakso jatkaa Vaasan keskustan perinteistä ruutukaavaa keskustan eteläpuolelle. Ensi vuosikymmenen alussa alkavan rakentamisen aikana alueelle nousee koti jopa 2000-2500 asukkaalle.

Ravilaakson asemakaava on tarkoitus saada lainvoimaiseksi vuodenvaihteen 2019-2020 tienoilla.

– Tavoitteena on saada Ravilaaksoon monipuolinen ja yhteisöllinen kaupunkirakenne, joka jatkaa Vaasan keskustan ruutukaavaa, sanoo Vaasan kaupungin kaavoitusarkkitehti Oliver Schulte-Tigges.

Ravilaakson alue etelästä päin kuvattuna. Alueelle on suunnitteilla koteja 2500 asukkaalle.
Ravilaakson alue etelästä päin kuvattuna 3.9.2019. Alueelle on suunnitteilla koteja 2500 asukkaalle.Jarkko Heikkinen/Yle

Schulte-Tiggesin mukaan kaupungin ajatuksena on kilpailuttaa Ravilaakson jokainen kortteli ja sen myötä huomioida erilaisten rakentajien tarpeet paremmin.

Ryhmärakennuttajille 40 tonttia

Yhteisöllisyyttä Ravilaaksoon on tarkoitus saada ryhmärakennuttamisen avulla. Ryhmärakennuttamisessa talojen osakkaat ovat useimmiten sekä rakennuttajia että lopulta asukkaita. Asuntojen hinta määräytyy rakennuskustannusten mukaan.

Toisiinsa kytkeytyviä townhouse-kaupunkipientaloja on alueelle kaavoitettu 40.

Ennen toista maailmansotaa esimekiksi monet ammattiryhmät rakensivat itselleen taloja. Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtaja ja aiheesta useamman kirjan kirjoittanut Salla Korpela sanoo, että maailmanlaajuisestikin harvinainen asunto-osakeyhtiöformaatti on syntynyt tämäntyyppisten projektien perintönä.

Toisen maailmansodan jälkeen kerrostaloja rakensivat pääasiassa isot rakennusliikkeet. Ryhmärakennuttamisessa palataankin osittain aikaan ennen gryndereiden aikakautta.

Salla Korpela on kirjoittanut ryhmärakennuttamiseta useita kirjoja. Hän toimii myös Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtajana.
Salla Korpela on kirjoittanut ryhmärakennuttamiseta useita kirjoja. Hän toimii myös Ryhmärakennuttajat ry:n puheenjohtajana.Tuomo Rintamaa/Yle

– Elämme sellaisessa megatrendissä, jossa kaikki ihmiset eivät tyydy pelkästään kuluttajan rooliin, vaan halutaan olla enemmän muokkaamassa omaa elämänympäristöä, Korpela sanoo.

Kaupunkimaiset ympäristöt, joissa palvelut ja harrastusmahdollisuudet ovat lähellä, on Schulte-Tiggesin mukaan jo trendi isommissa kaupungeissa ja Ruotsissa.

Ravilaakso on pitkä rakennusurakka

Asuntojen rakentaminen Ravilaaksosssa on tarkoitus aloittaa vuoden 2021 alussa ja koko alueen valmistumiseen menee arviolta 10-15 vuotta.

– Haaste on myös saada alue toimimaan koko tuon ajan. Ravilaaksoon rakennetaan väliaikaisia ratkaisuja, jotka tekevät rakennusaikana alueesta viihtyisän, vaikka se rakentaminen kestää kauan, Schulte-Tigges sanoo.

Kunnallistekniikkaa alueella päästään rakentamaan mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella. Maanrakennustöitä on jo ehditty aloittaa.