Kesä on ohi! On aika heittää hyvästit jäätelökioskeille

Lämmin syksy on pidentänyt hieman jäätelökioskien kautta, mutta nyt alkaa olla viimeinen hetki hakea jäätelöpallo.

Jäätelökioskit
Yhdistelmäajoneuvon kuljettaja
Oulun Nallikarin kioski tyhjennettiin, siivottiin ja suojattiin pois kuljettamista varten.Timo Sihvonen / Yle

Kesä on ohi ja jäätelökioskit häviävät lähipäivinä katukuvasta kaikkialla Suomessa. Pohjoisessa kioskeja on jo suljettu ja laitettu talviteloille. Etelässä kioskit palvelevat jäätelönhimoisia keskimäärin pidempään.

Ingmanin edustaja Mårten Ullberg Unilever Finland Oy:ltä kertoo, että esimerkiksi Turussa Ingmanin kioskijäätelöä voi saada jopa lokakuun alkuun saakka.

Kioskien sulkemisajankohtaan vaikuttaa hänen mukaansa vuokrasopimuksen ohella sää. Hyvällä kelillä jäätelö menee kaupaksi pidempään, mutta lomien päättyessä ja koulujen alkaessa jäätelön kysyntä alkaa aina vähitellen hiipua.

Oululainen vauhtipuiston omistaja ja kuusi vuotta pingviini-kioskia pitänyt Kalle Komulainen ehti jo kertaalleen laittaa Oulun Nallikarissa sijaitsevan kioskinsa säppiin, mutta lämpimäksi muuttunut sää sai viilentämään pakastimet vielä viikoksi.

– Kaikki myytiin, mitä oli. Jäätelö jopa loppui vähän kesken, Komulainen kertoo.

Viime viikolla Komulainen suostui viimein jättämään kioskilleen hyvästit. Hän seurasi haikeana, kun se nostettiin kuorma-auton lavalle.

Kioski kuljetetaan Temmeksellä sijaitsevalle piha-alueelle, jossa kaikki Pohjois-Suomen pingviinikioskit talvehtivat. Alueella värjöttelee talvisin yhteensä kolmisenkymmentä jäätelökioskia.

Ensimmäiset tötteröt viimeistään vappuna

Sekä pingviinikioskeja että Ingmanin jäätelökioskeja on molempia Suomessa parisataa.

Kioskit palaavat, kun lumet sulavat. Esimerkiksi Ingman pyrkii avaamaan kaikki kioskinsa vappuun mennessä, Ullberg kertoo. Jos kevät on aurinkoinen, maan eteläosissa ensimmäiset kioskit avautuvat jo pääsiäisen tienoilla.

Lue myös: Helleraja rikki Lappeenrannassa – Tiistaista tuli mittaushistorian toiseksi myöhäisin hellepäivä