Kajaanin kaupungin on nipistettävä kuluista 10 miljoonaa euroa – "Investointitaso on liian korkea"

Kuntalaiset halutaan mukaan valmistelemaan säästötoimia.

kuntatalous
Uutta koulusiipeä rakennetaan vanhan koulurakennuksen kylkeen.
Lyseon lukion remontti ja uudisrakennus sekä jäähalli-investoinnit ovat kaupungin tämän vuoden suurimmat investoinnit. Niiden osuus on lähes puolet Kajaanin tämän vuoden yli 20 miljoonan euron nettoinvestoinneista.Elisa Kinnunen / Yle

Kajaanin kaupungin palvelutaso on hyvä ja palveluja tuotetaan laajalla organisaatiolla. Parantamisen varaa on erityisesti sähköisten ja nykyaikaisten työtapojen ja -välineiden käyttöönottamisessa, arvioi konsulttitoimisto Perlacon Oy.

Haasteena on, että tulojen kasvu ei riitä nyt eikä tulevaisuudessa kattamaan kaikkia nykyisiä kustannuksia. Tämän takia Kajaanin kaupunginhallitus asetti keväällä 10 miljoonan euron sopeuttamistavoitteen seuraavalle kolmelle vuodelle.

– Olemme konsulttitoimiston avustuksella peranneet koko kaupungin toimintaa. Lähtökohtana on, että puolet summasta tulisi kaupungin puolelta ja puolet Kainuun sotesta, joka tekee myös omia selvityksiään parasta aikaa, kertoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teuvo Hatva.

Alustavia säästökeinoja löytyy jo pitkä lista. Tässä vaiheessa esiin ovat nousseet erityisesti tarve toiminnallisiin muutoksiin, digitalisaation hyödyntäminen, tulopohjan vahvistaminen ja investointien laskeminen kestävälle tasolle.

– Investointitaso on liian korkea. Tänä vuonna investointeihin menee lähes 25 miljoonaa euroa, kun vuosittaisen tavoitetason pitäisi olla noin 15 miljoonaa euroa, ja sekin on merkittävä määrä. Tarpeita tahtoo olla aina enemmän kuin on rahkeita, Hatva sanoo.

Kuluja voidaan nipistää muun muassa siten, ettei eläkkeelle jäävien tilalle välttämättä palkata uusia työntekijöitä. Pakkolomautuksiin ei ryhdytä, mutta irtisanomiset voivat olla mahdollisia.

– Yleiset lomautukset ovat ainoa työväline, mitä ei mielellään käytetä. Lomautusjakson jälkeen pääsy takaisin normaaliarkeen ottaa aina aikaa, ja säästövaikutus on loppupeleissä hyvin kyseenalaista, Hatva perustelee.

– Jos esimerkiksi digitalisaation tai palvelurakenteen muutokset muuttavat muuten toimintaa siten, että jotakin tehdään toisella tavalla tai ei tehdä ollenkaan, voidaan tällaisissa tapauksissa mennä myös irtisanomisiin, Hatva jatkaa.

Hatva korostaa, että sopeuttamissuunnitelman työstö on yhä kesken. Henkilöstö on jo mukana säästötoimien suunnittelussa, ja myös kuntalaiset pääsevät osallistumaan valmistelutyöhön.

– Siitä tulee tarkempaa päivämäärää ja paikkaa syksyn aikana. Ajatuksena on, että kuntalaisten osallistuminen on aitoa ja oikea-aikaista. Emme vie valmista pakettia, vaan olisi järkevää keskusteltavaa, Hatva kertoo.

Tavoitteena on, että valtuusto päättää säästötoimista talousarvion 2020 käsittelyn yhteydessä joulukuussa 2019.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!