Retkeilijät shoppailevat kansallispuistoja ja mukavuuksia: "Kävijät lähtevät lakanoiden välistä ja tulevat lakanoiden väliin"

Päiväseltään retkeilevillä ei välttämättä ole erätaitoja, eikä niitä oikeastaan enää edes tarvita, kun kävijät eivät yövy metsässä. 

kansallispuistot
Hossan värikalliot.
Hossan värikalliot on suosittu kohde. Hossassa kävijät saattavat piipahtaa myös Oulangalla ja Riisitunturilla. Arkistokuva.Kimmo Hiltunen / Yle

Päiväretkien suosion kasvu näkyy kansallispuistojen kävijäkunnassa. Perinteisten monta yötä metsässä viettävien rinkankantajien ryhmä ei enää kasva.

– Ei tarvitse varustautua siinä määrin kuin ennen, sanoo Hiidenportin, Hossan, Oulangan ja Riisitunturin kansallispuistojen Sari Alatossava.

Metsähallituksella on myös tarjota enemmän päiväreittejä. Alueita tuodaan enemmän esille reitit edellä, jolloin korostuu keskeiset nähtävyydet, jotka on päiväseltään saavutettavissa.

– Viitoitusten pitää olla selkeitä, kun kävijöillä ei ole karttoja. Kun kohteissa käydään päiväseltään, niin parkkipaikkojen määrää täytyy kasvattaa, jatkaa Alatossava.

Kävijät myös keräilevät kansallispuistoja esimerkiksi matkaillessaan Suomen halki. Netissä on ryhmiä, jonne voi merkitä monessako kansallispuistossa on vieraillut.

– Tavallaan shoppaillaan useita kohteita reissun aikana, koska ne sijaitsevat lyhyen ajomatkan päässä toisistaan.

– Sen huomaa muun muassa Hossassa, sillä tänne tulevat piipahtavat myös Oulangalla ja Riisitunturilla, kertoo Alatossava.

Retkikohteet pitää löytyä läheltä oman kodin tai hotellin lakanoita

Kuhmossa on tänä kesänä uudistettu Syväjärven pitkospuita, joka Metsähallituksen erikoissuunnittelija Eeva Pulkkisen mukaan yksi merkki päiväretkien suosiosta.

– Korjaamista kohdennetaan niihin paikkoihin, missä on kävijöitä ja tarvetta. Syväjärvi on lähiretkikohde, siellä on paljon kävijöitä. Tässä oli mukana myös Kuhmon kaupunki, jonka motiivina oli kunnostaa retkikohteita.

Myös Kuhmossa laitettu merkille, että pitkät vaellukset ovat vähentyneet.

– Kävijät lähtevät lakanoiden välistä ja tulevat lakanoiden väliin. Ja ne pitää löytyä joko läheltä sitä retkikohdetta, omasta kodista, sukulaisilta tai hotellista, sanoo Pulkkinen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!