Sadat pohjoiskarjalaiset vaihtavat terveyskeskusta joka vuosi

Omaa terveysasemaa voi vaihtaa, oli syy mikä tahansa. Monista ehdoista huolimatta vaihtajia riittää Pohjois-Karjalassa.

Kontiolahti
Terveysaseman opaskyltit.
Ismo Pekkarinen / AOP

Terveydenhuoltolain perusteella julkisen terveydenhuollon asiakas voi valita muunkin kuin kotikuntansa terveyspalvelut. Terveysaseman vaihto on kuitenkin tehtävä kirjallisesti sekä nykyiselle että uudelle terveysasemalle.

Toinen ehto on, että voi olla vain yhden terveysaseman asiakas ja muutoksia saa tehdä vain kerran vuodessa.

Vuonna 2017 terveysaseman vaihtajia oli Siun sote -kuntayhtymän 14 kuntaa kattavalla toimialueella lähes 400. Viime vuonna vaihtajia oli noin 350. Tänä vuonna vaihtoja on ilmoitettu jo yli 300.

Lisäksi on tehty joka vuosi joitakin kymmeniä maakuntarajan ylittäviä perusterveydenhuollon hoitopaikan vaihtoja sekä Pohjois-Karjalasta muualle että toisinpäin.

Vastaanottopalveluista vastaava palvelujohtaja Jussi Malinen Siun sotesta toivoo, että valinnanvapaus toteutuisi asiakkaan kannalta nykyistä helpommin.

– Nythän asiakas valitsee kaikki terveysaseman palvelut. On pitkälti kuntayhtymän päätettävissä, miten tämä halutaan tulkita. Voisi olla järkevämpää, että voisi hakea osan palveluista toiselta asemalta, Malinen pohtii.

Siun sote ei kuitenkaan ole tehnyt vielä päätöksiä käytännön muuttamisesta, vaikka palvelujohtaja sitä toivoo.

– Meillä on parannettavaa myös yhteyden- ja palvelujen saannissa, että valinnanvapaus toteutuisi. Olemme jo nyt yhtä terveyskeskusta, niin toimipisteen vaihtamisessa ei tarvitsisi olla yhtään byrokratiaa, Jussi Malinen tuumii.