1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Kokkolassa harjoiteltiin suuronnettomuuden varalta: Kuvitteellisessa tilanteessa junavaunu syttyi palamaan ja tuli uhkasi ammoniakkivaunua

Näin suuria harjoituksia järjestetään kolmen vuoden välein.

Suuronnettomuusharjoituksessa puutavaralastissa ollut junavaunu uhkasi viereisellä raiteella ollutta ammoniakkivaunua. Kuva: Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos

Kokkolassa Ykspihlajan ratapihalla harjoiteltiin torstaina suuronnettomuuden varalta. Kyseessä oli kolmen vuoden välein järjestettävä suuri harjoitus, johon osallistui noin 70 henkilöä. Osa heistä oli kuvitteellisella tapahtumapaikalla, osa johtokeskuksessa.

Mukana olivat Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos, Väylävirasto, VR, Soite, Kokkolan kaupunki, Pohjanmaan poliisilaitos, Kip Service, Kokkolan merivartioasema, Ely-keskus ja Traficom.

Kuvitteellisessa onnettomuudessa puutavaralastissaoleva junavaunu syttyi palamaan jarrujen kuumenemisen takia. Palo uhkasi viereisellä raiteella olevaa ammoniakkivaunua, jonka paine nousi ja varoventtiiistä purkautui ammoniakkia.

Harjoitus sujui palomestari Topi Puronhaaran mukaan hyvin, sillä kehityskohteitakin nousi esiin. Harjoitus muistutti esimerkiksi pelastuslaitosta tarpeesta kehittää johtamista paikalla sekä päivittää ohjeet ja tiedot vaativista kohteista.

– Tilanne, jossa tulipalo uhkaa vaarallisen aineen säiliötä, on onnettomuustyyppinä mahdollinen ja siksi sitä harjoiteltiinkin, sanoo Puronhaara.

Suomessa sattuu vuosittain jarrujen kuumenemisia, mutta ne havaitaan alkuvaiheessa. Tulipalo voi toki uhata vaarallisen aineen säiliöitä, muuallakin kuin raiteilla.

Harjoitukseen osallistui kymmeniä viranomaisia, mukana olivat muun muassa pelastuslaitos, poliisi, rajavartiolaitos, väylävirasto ja VR.

Suuronnettomuusharjoituksia järjestetään kolmen vuoden välein, mutta pienempimuotoinen harjoittelu on jatkuvaa. Esimerkiksi paloasemilla harjoitellaan viikoittain.